Kudde herten van slag na brand in voederhok Oranje Nassau's Oord

videoRENKUM/WAGENINGEN – De nog smeulende resten van het voederhok in het hertenkamp van verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord, op de grens van Renkum en Wageningen, zijn op vrijdagmorgen de stille getuigen van een korte, maar hevige brand. In het houten verblijf, met een kap van riet, was geen elektriciteit aanwezig. De politie sluit brandstichting niet uit. De brand werd donderdagavond rond 22.00 uur ontdekt.

De ongeveer twintig herten, met in de hoofdrol de bok die jaren geleden tussen de runderen leefde op de Renkumse heide, zijn op vrijdagmorgen nog steeds aangeslagen. Bij elk bezoek schieten ze schichtig weg. Pas als twee medewerkers van het landgoed Oranje Nassau’ s Oord zich melden met wortels voor de dieren, laten ze zich weer paaien. ,,We hadden net een paar balen hooi in het opslaghok gelegd”, vertelt een van hen.

Een buurtbewoner komt deze vrijdagmorgen even poolshoogte nemen. ,,Ik zag donderdagavond eerst wat flonkerende lichtjes. Ik dacht toen niet meteen aan vuur. Maar even later zag ik een enorme fakkel.” 

De brandweer en politie waren toen al gealarmeerd. Het vuur werd gedoofd, maar de schuur was al verloren. Ook enkele kolossale bomen zijn door het vuur aangetast. ,,Het eerste dat we nu gaan doen, is een nieuwe ruif maken voor het hooi. Dat ding is ook verbrand”, aldus de medewerker.

Volledig scherm
De herten van het hertenkamp op Oranje Nassau's Oord. Op de achtergrond de smeulende resten van het voederhok. © Gert Budding
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.