Volledig scherm
© Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink

Lekkende vrachtwagen met bijtend zuur houdt brandweer uren bezig

WOLFHEZE - De vrachtwagen die op de Amsterdamseweg (N224) in Wolfheze een mengsel van waterstofperoxide en azijnzuur lekt heeft de brandweer de hele zaterdagmiddag en -avond bezig gehouden. Om 22:00 uur werd er nog een speciaal bedrijf ingevlogen om de druk van de vaten met het mengsel die in de trailer staan af te halen. De brandweer waarschuwde nog later op de avond dat door draaiende wind in de omgeving een niet gevaarlijke azijnachtige lucht geroken kan worden.

De brandweer kreeg halverwege de middag de melding binnen dat een vat in de vrachtwagen op de carpoolstrook van de N224 lekte.

Lekkage
Het bleek om dezelfde vrachtwagen te gaan die vrijdag bij tankstation De Schaar langs de A12 bij Arnhem voor onrust zorgde. Mensen roken in de buurt van de vrachtwagen een sterke chemische lucht en belden de brandweer. Die heeft de vaten met waterstofperoxide in de trailer onderzocht. Er werd geconstateerd dat de vaten door de hitte waren uitgezet en zweetten, maar dat er geen lekkage en dus geen omgevingsgevaar was.

Koel plekje
"We hebben toen de chauffeur geadviseerd zijn vrachtwagen op een koel plekje in de schaduw neer te zetten", aldus een woordvoerder van de brandweer. "Dat heeft de man gedaan." Het is de plek waar de vrachtwagen nu staat. Of er nog andere vaten kunnen gaan lekken, kon de woordvoerder vanmiddag niet zeggen. Nu is toch besloten de druk van de vaten te laten halen.

A12
Vanwege de lekkage zijn de beide afslagen Oosterbeek op de A12 vanmiddag even afgesloten geweest. Die gingen al vrij snel weer open waardoor auto's weer over de N224 konden, maar uit voorzorg werden nog wel het fiets- en voetpad langs de weg afgesloten voor verkeer..

Afdekken
In de middag en avond is er een flinke hoeveelheid van de vloeistof uit de vrachtwagen gestroomd. De brandweer heeft er absorptiekorrels op gestrooid om het zich niet verder te laten verspreiden en om het af te dekken. Ook is er een speciale bak ingezet om gevaarlijke stoffen in op te slaan.

Prikkend
De stof ruikt zuur en prikt in de ogen en de neus als je te dicht bij de vrachtwagen komt. Gevaar voor de volksgezondheid lijkt er echter niet te zijn geweest. De brandweer heeft metingen verricht, maar er is geen waarschuwing uitgegaan.

Opruimen
De vaten in de vrachtwagen zijn vannacht geleegd door een gespecialiseerd bedrijf. Het overpompen van de de vloeistof nam geruime tijd in beslag. Wat er met de vaten gaat gebeuren is nog niet bekend.

Volledig scherm
© Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink

Arnhem e.o.