Liander deelt straalkachels uit in Doorwerth na gasincident, eerste huizen wel weer aangesloten

Update/VideoDOORWERTH - Netwerkbedrijf Liander verwacht vanmiddag de eerste 20 woningen die sinds zondagavond zonder aardgas zitten weer aan te kunnen sluiten. Medewerkers gaan in de Beethovenlaan bij die woningen langs om de installaties te controleren. Netwerkbedrijf Liander deelt maandagmiddag op verzoek van de gemeente Renkum straalkachels uit aan hen die geen houtkachel of open haard hebben.

Zo’n 65 huishoudens zitten sinds zondagavond zonder verwarming nadat een gas- en een waterleiding ogenschijnlijk spontaan de geest gaven. Bewoners van het getroffen gebied kunnen douchen in een sporthal. 

Er wordt hard gewerkt om de gasstoring in Doorwerth te verhelpen, zoals hier op de hoek Beethovenlaan-Dalweg.
Volledig scherm
Er wordt hard gewerkt om de gasstoring in Doorwerth te verhelpen, zoals hier op de hoek Beethovenlaan-Dalweg. © Gert Budding

Het gaat om woningen aan de Beethovenlaan, de Dalweg, de Jagerslaan, de Wildlaan en de Kasteelweg in Doorwerth. In dat gebied kwamen zondagavond zo’n 40 woningen zonder gas te zitten. Bij het dichtzetten van de leidingen moest de gastoevoer voor nog eens 25 huizen worden onderbroken, legt een woordvoerder van Liander uit.

De problemen met de waterleiding zijn inmiddels opgelost. Rond middernacht was de watertoevoer hersteld, meldt Vitens. Probleem met de gasleiding is dat daar water in is gekomen. Personeel van Liander heeft de hele nacht met man en macht gewerkt om de problemen te verhelpen, maar vandaag zal dat niet meer lukken, zegt de Liander-woordvoerder. 

Gasleiding moet worden droog gemaakt

Met een waterzuiger moet de gasleiding worden droog gemaakt. Pas als dat is gelukt, kan de gaskraan weer worden opengedraaid. Voor dat gebeurt, zal bij elke woning moeten worden gecontroleerd of echt al het water uit de pijpen is, legt Liander uit. ,,Dat vergt de nodige tijd.”

Het gaat wel sneller dan verwacht. Liander begint rond drieën met de rondgang langs de woningen in de Beethovenlaan. Of het ook mogelijk is om de andere huizen weer van gas te voorzien, zal in de loop van de middag duidelijk worden. ,,Maar het zal waarschijnlijk niet lukken om al vandaag iedereen weer aan te sluiten, zegt de woordvoerder.

Privé douchen niet mogelijk

Bewoners die zonder verwarming en warm water zitten, kunnen vanavond tussen 18.00 en 19.00 uur douchen in de gymzaal aan de Mozartlaan. De gemeente Renkum benadrukt in een brief ‘dat dit open douches zijn. U kunt dus niet privé douchen’. Dinsdagochtend en -avond kunnen de douches in de sporthal aan de Dalweg worden gebruikt. Een sociaal team staat klaar voor mensen die ‘minder zelfredzaam zijn’. 

Volgens Liander is het uitzonderlijk dat twee leidingen tegelijk kapot gaan. ,,Maar het is wel eens vaker gebeurd.” De oorzaak is nog onduidelijk. Vitens houdt het op ‘een spontane leidingbreuk’. Bij Liander kunnen ze er nog niets over zeggen: ,,Onze volle aandacht gaat nu uit naar het oplossen van de problemen. Als dat is gelukt, gaan we ons buigen over de oorzaak.”

Liander houdt inwoners van Doorwerth ook via haar website op de hoogte van de stand van zaken en legt uit waar en wanneer de sporthaldouches beschikbaar zijn. De getroffen bewoners kunnen een beroep doen op een schaderegeling.

Illustratie met alle handelingen die nodig zijn als er water in een gasleiding stroomt.
Volledig scherm
Illustratie met alle handelingen die nodig zijn als er water in een gasleiding stroomt. © Liander

Arnhem e.o.