Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Man vrijuit voor online besmeuren buren na onvolledige aangifte

ARNHEM - Een 49-jarige man uit Heelsum is vrijdag niet veroordeeld voor het plaatsen van vervelende teksten over zijn buurman op internet. Dat gebeurde vorig jaar toen hij nog in Doorwerth woonde.

De buurman stapte weliswaar naar de politie om aangifte te doen, maar liet daar niet weten dat hij vervolging wenste.

Bij een klachtdelict, zoals in dit geval bij smaad maar bijvoorbeeld ook bij stalking, moet dat nadrukkelijk erbij worden gezegd.

Psychiatrisch ziek

De officier van justitie probeerde dat op de zitting twee weken geleden nog te lijmen door de aanwezige buurman te vragen of hij vervolging wenste.

De man antwoordde bevestigend, maar het had binnen een termijn van drie maanden moeten gebeuren. De rechtbank oordeelde daarom dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk was.

De officier van justitie eiste twee weken geleden nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken tegen de psychiatrisch zieke man die inmiddels begeleid woont.

De man erkende de teksten te hebben geplaatst. Hij had vaak problemen met zijn buurman en diens vrouw. Ze belden vaak de politie om te klagen over overlast.

‘Vervelend om zo te boek te staan’

De buurman kreeg van kennissen te horen te horen dat zijn naam tussen januari en juli vorig jaar vervelend op internet stond. Hij las vervolgens zelf hoe hij een warhoofd werd genoemd, impulsief en agressief.

,,Het is heel vervelend zo te boek te staan. We willen dat dit niet meer gebeurt”, aldus de man die een vergoeding eiste die liep in de duizenden euro’s. De rechtbank verklaarde die vordering ook niet ontvankelijk.

Ze legde de man nog wel een geldboete op van 650 euro omdat hij de vriend van een buurvrouw en een agent een klap had gegeven. Hij moet de beide slachtoffers 275 euro schadevergoeding betalen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.