Misschien wel 150 kinderen van één vader; arts in Oosterbeek had eigen vruchtbaarheidskliniek

VIDEOOOSTERBEEK - Een gepensioneerde huisarts runde in de jaren 70 en 80 in Oosterbeek een eigen vruchtbaarheidskliniek. Daarin verwekte hij naar schatting minstens honderden kinderen met donorzaad. Een van de anonieme donoren, een Oosterbeker (82), zou 150 nakomelingen hebben.

De man vestigde zich na zijn pensionering als huisarts in het dorp. In 1972 begon hij daar zijn vruchtbaarheidskliniek. De donoren leverden hun bijdrage op afroep en onder strikte geheimhouding af aan de achterdeur van het huis. Het aangeleverde sperma werd  vrijwel meteen gebruikt. 

Vijftien jaar

De omvang van zijn activiteiten zijn altijd verborgen gebleven. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat de man vijftien jaar lang doorging met zijn kliniek. 

De kliniek trok destijds wensouders vanuit heel Nederland. Vooral in Limburg, Brabant en Gelderland stuurden huisartsen echtparen door naar de Oosterbeekse dokter. Het mocht, regels waren er indertijd amper. Tegenwoordig mag een donor maximaal 25 nakomelingen krijgen. 

Quote

Wij hebben allemaal grote behoefte om te weten van wie we afstammen

Isabella Boshuizen, Facebookgroep Kinderen van Kliniek Oosterbeek
Donorkinderen bij de voormalige kliniek in Oosterbeek.
Volledig scherm
Donorkinderen bij de voormalige kliniek in Oosterbeek. © Rolf Hensel
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.