Volledig scherm
© Roland Heitink

Mogelijk bomen verwijderd bij plek lekkende vrachtwagen

WOLFHEZE - Mogelijk moeten bomen in het gebied bij Planken Wambuis verwijderd worden als gevolg van het gelekte azijnzuur en waterstofperoxide uit een vrachtwagen zaterdag en zondag. Zo’n 5.000 liter van de bijtende stof is op een parkeerplaats en een fietspad langs de N224 terechtgekomen. De gevolgen van die lekkage worden vandaag bekeken.

Ook wordt bepaald hoe de stof verwijderd kan worden en hoe lang dit gebied afgezet blijft met linten.

Te heet
De vrachtwagen met borrelende vaten met het gevaarlijke chemisch mengsel staat sinds vrijdagavond op de schaduwrijke parkeerplaats bij Wolfheze. De chauffeur reed daar op aanraden van de brandweer heen omdat hij bij tankstation De Schaars langs de A12 merkte dat zijn lading te heet was geworden en 'zweette'.

Zandwand
De brandweer dacht zaterdag de zaak onder controle te hebben, nadat het resterende 5.000 liter van het mengsel was overgepompt in containers, maar dat bleek een dag later niet het geval. Ze besloot uiteindelijk de vaten met het mengsel, dat bij aanraking bijtende wonden veroorzaakt, gecontroleerd leeg te laten lopen in een inderhaast opgeworpen zandwand. De N224 tussen Arnhem en Ede was zowel zaterdag als zondag enige tijd afgesloten.

Ontruiming
Bewoners van het vlakbij gelegen wijk Hazeleger moesten ramen en deuren gesloten houden. Even was er sprake van ontruiming van de woningen, maar dat hoefde uiteindelijk niet. Er was een azijnachtige geur te ruiken.

Wasserettes
De vrachtwagen was op weg naar België, met vracht voor wasserettes. Volgens de eerste bevindingen van de Inspectie voor Transport en Leefomgeving deugde het vervoer, zolang het mengsel stabiel bleef. Waarom het toch misging en het spul veel te warm werd, moet nog worden vastgesteld. De Inspectie gaat er vooralsnog niet vanuit dat er sprake is van strafbare feiten.

Volledig scherm
© Roland Heitink

Arnhem e.o.