Volledig scherm
Het terras van de Westerbouwing in Oosterbeek met uitzicht op de Nederrijn. © Marina Popova

Museum bij Westerbouwing in Oosterbeek lijkt stap dichterbij

OOSTERBEEK - De Deventerstichting wil meebetalen aan het plan voor een nieuw museum bij de Westerbouwing in Oosterbeek. Het museum, dat ZOOM moet gaan heten, is daarmee een stap dichterbij gekomen.

De Westerbouwing is dé plek voor ZOOM, een museum annex centrum van landschap, kunst en cultuur. De gemeente Renkum moet zich nu volledig inzetten voor de komst daarvan. Er is geen mooier visitekaartje voor Renkum als kunstenaarskolonie.

Dat is de boodschap van de Van Deventerstichting  aan het nieuwe Renkumse college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Dit particuliere fonds, dat jaarlijks culturele en sociale initiatieven in de gemeente Renkum steunt, wil op korte termijn overleg met het gemeentebestuur over de museumplannen op de plek die vroeger bekend stond om zijn kabelbaan en speeltuin. 

Volledig scherm
De goede oude tijd: met de kabelbaan op en neer op de Westerbouwing. © Do Visser

De Van Deventerstichting wil zelf ook een financiële bijdrage leveren aan de ontwikkeling van ZOOM op de Westerbouwing. Met dat laatste hoopt de stichting, volgens bestuurslid Annemiek van Spaendonck-Van der Veen, de gemeente Renkum over de streep te trekken.

4 miljoen euro

ZOOM is een initiatief van Buitenpoort Catering, de eigenaar van Westerbouwing, cultureel centrum ’t Venster en Museum Veluwezoom. Deze partijen willen binnen enkele jaren een landelijke toeristisch trekpleister creëren, goed voor zo’n 30.000 tot 40.000 bezoekers per jaar. Totale kosten: circa 4 miljoen euro.  

De initiatiefnemers willen het terrein achter het hoofdgebouw van de Westerbouwing kopen voor de realisatie van de nieuwbouw van ZOOM, met een museum (drie gebouwen inclusief beeldentuin) en cultuureducatie-, expositie- en ateliermogelijkheden.

Stuwwal

Het hoofdgebouw, gelegen op de top van een stuwwal met uitzicht over de Nederrijn, is en blijft in gebruik als partycentrum van Buitenpoort Catering. 

Het is de bedoeling in ZOOM diverse collecties onder te brengen. Onder andere  die van de gemeente Renkum en de schilderijen (Oosterbeekse School) van Museum Veluwezoom, die nu nog in Kasteel Doorwerth zijn te zien. Ook moeten er werken komen van particuliere verzamelaars en van hedendaagse kunstenaars.

Concurrerend plan

In de afgelopen twee jaar is in de gemeente Renkum nog een concurrerend plan geweest voor een centrum voor kunst en wetenschap, in Huis Mariëndaal in Oosterbeek. Tot nu toe is het daaromtrent heel stil gebleven. ,,We zijn er nog steeds mee bezig, maar meer zeg ik er op dit moment niet over’’, aldus Paul Tirion, een van de drijvende krachten achter dit initiatief.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.