Volledig scherm
Vlnr: Jimmy Kasman (Okimono), wethouder Jasper Verstand en Gerrit van Weeren (Okimono) presenteren het nieuwe hippe Airborneshirt Flight For Freedom. © Gerard Burgers

Okimono lanceert Airborneshirt met zweefvliegtuig van Slag om Arnhem

ARNHEM - Het nieuwe T-shirt ter herdenking van de Slag om Arnhem draagt de bouwtekeningen van de befaamde Horsa, het zweefvliegtuig waarmee de Eerste Britse Luchtlandingsdivisie in september 1944 troepen en materieel  aanvoerde.

De Arnhemse T-shirtmakers van Okimono werkten het grafisch ontwerp  van Maya Knepfle uit, in nauwe samenwerking met wethouder Jasper Verstand van de gemeente Renkum. In de voorverkoop kost het shirt onder de titel ‘Flight For Freedom’ bijna 30 euro, later komt daar een tientje bovenop.

Replica straks in Oosterbeek

Volledig scherm
Cockpit van de replica van de Horsa, die in september 2019 in Oosterbeek komt te staan tijdens de herdenking van de Slag om Arnhem. © Chiel Eijt

Verstand spreekt het vermoeden uit dat dit het eerste shirt is waarop de Horsa te zien zal zijn. De keuze is niet voor niets op het bijzondere vliegtuig gevallen. ,,We krijgen de Horsa straks in Oosterbeek in huis”, vertelt Verstand trots. 

Een in Groot Brittannië op ware schaal gemaakte replica arriveerde in juni in delen per schip bij Den Dolder in Den Helder. Daarna werd alles in zeven vrachtwagens overgebracht naar Soesterberg. Hier wordt het toestel in elkaar gezet. Het is de bedoeling dat de Horsa Airspeed in september tentoongesteld wordt op het grasveld tegenover Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek in de nabijheid van oorlogsmonument ‘De Naald’. 

Airborne Wandeltocht

Verstand is ervan overtuigd dat de T-shirts gretig aftrek zullen vinden, zeker op het moment dat duizenden deelnemers van de Airborne Wandeltocht op  7  september het unieke toestel zullen passeren. Bij dat feestelijke moment zullen ook de Britse oorlogsveteranen weer van de partij zijn. Zij lieten zich vorig in golfkarretjes door Oosterbeek voeren, her en der kaartjes met foto's en levensbeschrijvingen met hun handtekeningen uitdelend.

Pas tevreden bij het tiende ontwerp

Volledig scherm
Een noodwoning van de romp van een Horsa, bedacht door aannemer Arthur Bedfort in Southborne in het zuiden van Engeland na de oorlog.

Er is flink aan het ontwerp van het T-shirt geschaafd, vertelt Gerrit Weeren van Okimono. ,,We waren pas tevreden bij de tiende versie.”  Het oude shirt van de horizon bij de John Frostbrug onder de titel ‘Skyline 026 - Airborne’ van ontwerper Peter Groot en Team Okimono vindt ook nog gretig aftrek.

Er is ook nog een Airborne T-shirt in aantocht waarop een jeep zal prijken onder de titel 'The art of Camouflage’. Andere T-shirt makers zullen straks goede zaken doen met de traditionele shirts in maroonrood met het gevleugelde paard Pegasus, bekend van het embleem van de Britse parachutisten.

Britse piloot

De Britse veteraan en voormalig piloot Frank Ashleigh is uitgenodigd om een belangrijke rol te spelen bij de onhulling van de Horsa in Oosterbeek op 7 september. Het is dan 75 jaar geleden dat hij zijn toestel samen  met copiloot Bernard Cummings richting Arnhem dirigeerde.  Achterin hun Horsa glider stonden een jeep, een aanhanger vol materiaal en vier militairen. 

600 Horsa's 

,,Bij de landingen zijn circa 600 Horsa's  betrokken geweest”, vertelt Verstand. Ze kwamen neer op de  akkers bij Heelsum, Renkum en Wolfheze. De lucht moet zwart hebben gezien van Dakota’s, Stirlings en Douglas C-47A, de motorvliegtuigen die de zweefvliegtuigen tot nabij het landingsgebied op sleeptouw hebben genomen  Voor zwaarder materieel werden  Hamilcar  en Waco Gliders gebruikt. In totaal zijn vijfduizend militairen per glider aangevoerd. 

Volledig scherm
Beeld van de expositie van gliders in de loods op Camping Lindenhof in Wolfheze. © Marina Popova

Schuurtjes

De meeste toestellen werden door de Duitsers vernietigd, uit angst dat ze nog een keer gebruikt zouden worden. Die angst was misplaatst, want hergebruik van de kwetsbare zweefvliegtuigen zat er niet in. Boeren toverden de restanten vaak om in schuurtjes. 

Tip:  Museum  Glider Collection Wolfheze op Camping & Chaletpark ‘De Lindenhof’ besteedt veel aandacht aan de rol van de zweefvliegtuigen tijdens Operatie Market Garden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.