De Oosterbeekse schrijfster Mirjam Guensberg.
Volledig scherm
PREMIUM
De Oosterbeekse schrijfster Mirjam Guensberg. © Erik van 't Hullenaar

Oosterbeekse schrijfster Mirjam Guensberg eert haar vader, held zonder vaderland

BOEKIn ongekend korte tijd schreef Miriam Guensberg de biografie van haar vader, een Poolse Jood en bevrijder die arts werd in Twente. Tijdens een reis naar Polen stuitte de Oosterbeekse schrijfster op een dramatisch verhaal over haar grootouders.

Hoe een interview een schrijver op een ander spoor kan zetten. In maart van dit jaar verscheen Vrachtbrief van Miriam Guensberg, een roman deels gebaseerd op het leven van haar vader, Dolek Guensberg. Deze Jood van Poolse komaf zou na de oorlog de eerste anesthesist van Twente worden.

Tijdens het interview hoorde Miriam Guensberg - ze werd geboren in Losser in 1950 en woont al een tijdje in Oosterbeek - zichzelf zeggen dat ze in dat boek voor het eerst over de moord op haar grootouders kon schrijven. Grootouders, het woord had ze nooit eerder in deze zin gebruikt. ,,Ik heb altijd gezegd: de ouders van mijn vader zijn vermoord'', zei ze.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.