Volledig scherm
De monumentale villa van Hollandsche Wind in Oosterbeek, daags nadat voor tonnen beslag was gelegd op de rekeningen van het bedrijf, was het pand verlaten. © DG

Opnieuw beslag gelegd in onderzoek naar oplichting Hollandsche Wind

OOSTERBEEK - De FIOD heeft vorige week opnieuw beslag gelegd in het onderzoek naar mogelijke oplichting door het Oosterbeekse bedrijf Hollandsche Wind. Dit beleggingsproduct in windenergie beloofde investeerders hoge rendementen, maar de FIOD vermoed dat er sprake is van grootschalig bedrog.

Nu ook beslag op vastgoed

Net als bij de eerste beslaglegging in december, zijn nu weer meerdere bankrekeningen bevroren. Daarnaast heeft de opsporingsdienst van de Belastingdienst beslag gelegd op vastgoed. Volgens een woordvoerder van de FIOD gaat het om drie woningen en een woning annex kantoorpand. De panden staan  in Utrecht, Steenderen, en het Gelderse Hengelo.

Quote

De ingelegde bedragen bij beide beleggings­pro­duc­ten zijn vermoede­lijk anders besteed dan beloofd.

FIOD

Ook Noordenwind, de voorganger van Hollandsche Wind, is meegenomen in het onderzoek. Waar bij Hollandsche Wind belegd kon worden in windenergie, zou het geld bij Noordenwind naar vastgoed gaan. De FIOD denkt echter dat de ingelegde bedragen bij beide omstreden beleggingsproducten anders besteed zijn dan beloofd, en dat er sprake is van een piramidespel of ponzifraude.

Signalen van banken

De FIOD erkende in december dat het onderzoek nog in een vroeg stadium was, maar zei toch al naar buiten te treden om beleggers ervan te weerhouden nog langer in de producten van Hollandsche Wind en Noordenwind te stappen. Het onderzoek is gestart na signalen van diverse banken. Zij zagen grote onverklaarbare stortingen op bankrekeningen en meldden dit bij de FIOD.

ZIE OOK: Ziet Aaltense opa (79) zijn 100.000 euro ooit nog terug?

Daags na de beslaglegging in december was de monumentale kantoorvilla in Oosterbeek, waar eerst Noordenwind en later Hollandsche Wind gevestigd was, verlaten. Toch probeert het beleggingskantoor sinds die tijd investeerders gerust te stellen, door in e-mails en een verklaring op de website te melden dat de verdenkingen op een misverstand berusten, iets dat door de FIOD betwist wordt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. De weg ligt vol aardappels of shampoo na een ongeluk: wie ruimt dat op, en wie betaalt dat?

    De weg ligt vol aardappels of shampoo na een ongeluk: wie ruimt dat op, en wie betaalt dat?

    NIJMEGEN- Regelmatig gebeurt het dat bij een ongeluk een vrachtwagen of een ander voertuig z'n lading verliest. De gevolgen voor het verkeer zijn vaak groot. Zoals maandagochtend, toen de A50 vol lag met aardappelen nadat een oplegger de lading verloor. Met files van zelfs anderhalf uur tot gevolg. Of zoals twee maanden terug, toen de A15 vol shampoo lag. Maar wie ruimt dat op? En wie betaalt de kosten daarvan?

Arnhem e.o.