Tibo Bakker bij het vernielde graf.
Volledig scherm
Tibo Bakker bij het vernielde graf. © Johan Van Brandenburg

Opnieuw kunst gestolen van Jits Bakker, dit keer van het graf van zijn moeder

OOSTERBEEK - Opnieuw is er een beeld gestolen van de bekende kunstenaar Jits Bakker. Het beeld De Opstanding is door onbekenden gestolen van het graf van de moeder van Bakker op de gemeentelijke begraafplaats in Oosterbeek. 

Dat heeft zoon Tibo dinsdag bekendgemaakt. Van de beeldend kunstenaar, die op 5 juni 2014 overleed, zijn inmiddels ruim dertig beelden gestolen. Hij is daarmee de meest bestolen kunstenaar van ons land. Slechts een paar beelden van Bakker zijn in de loop der jaren terug gevonden.

Quote

Het gaat hier ook nog eens om verniel­zucht op een begraaf­plaats

De waarde van het 1 meter hoge en 80 kilo zware bronzen beeld wordt geschat op 80.000 tot 100.000 euro. ,,Dit is te triest voor woorden”, zei Tibo Bakker gisteren bij het graf van zijn oma. ,,Het beeld is van de stenen sokkel gerukt. Dit is nog erger dan de vorige diefstallen uit de beeldentuin in De Bilt en bij het atelier. Het gaat hier ook nog eens om vernielzucht op een begraafplaats. Jits zou zich omdraaien in zijn graf.”

Roofkunst

Een kleine replica van het gestolen beeld.
Volledig scherm
Een kleine replica van het gestolen beeld. © Johan Van Brandenburg

De kunstenaarszoon vermoedt dat ook dit kunstwerk snel de grens over gaat. In Nederland is het toezicht op roofkunst de laatste jaren enorm verscherpt.

De Opstanding is eigendom van de gemeente Renkum nadat het graf in 2011 tot gemeentelijk monument werd verklaard. Dat gebeurde omdat het anders geruimd zou worden, met als gevolg beschadiging van het kunstwerk. Door het op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, kon het beeld bewaard blijven. Wanneer het precies is gestolen, is niet duidelijk. Pas gisteren werd de familie ingelicht. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.