Oude schilderkunst wordt buiten opgehangen in Heelsum.
Volledig scherm
Oude schilderkunst wordt buiten opgehangen in Heelsum. © Gert Budding

Oude Renkumse meesters worden tentoongesteld in de buitenlucht

HEELSUM – ‘Renkum Leeft’ is vandaag begonnen met het plaatsen van schilderijen door Heelsum en het buitengebied van het dorp. Werken van bekende Renkumse kunstschilders zijn door de hele gemeente te bewonderen onder het mom ‘Renkum eert zijn oude meesters.’

Het is de vijfde keer dat de leden van ‘Renkum Leeft’, een initiatief van dorpelingen dat wil informeren, verbinden en activeren, deze kunstroute vormgeven. Dit jaar was de eer aan Kees van Dongen, Peter Snapper en Jan Krijt.

Er zijn 22 doeken klaargezet voor de buitenluchtexpositie. In het buitengebied zullen de schilderijen rouleren. Ook zullen er nieuwe doeken komen in de Dorpsstraat in Renkum.

De doeken zijn vanaf nu te bewonderen in de gemeente. Het is een zomerexpositie die tot oktober te zien is. Er wordt ook een fietsroute van ruim dertig kilometer uitgezet om alle werken te kunnen bewonderen.

Renkum en haar schilders

Vanaf de negentiende eeuw was het grondgebied van de gemeente Renkum een voedingsbodem voor kunstschilders. In het dorp zijn straten vernoemd naar de schilders Barend Ferwerda, Théophile de Bock, Dankmeijer en Van Ingen. Bekend was de Renkumse kunstvereniging Pictura Veluvensis, waar omstreeks 1910 tweehonderd schilders zich bij hadden aangesloten.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.