Volledig scherm
Veel plezier tijdens de Airborne Wandeltocht. © Gerard Burgers

Perfect verlopen Airborne Wandeltocht leidt herdenkingsmaand op waardige wijze in

OOSTERBEEK - Een perfect verlopen Airborne Wandeltocht heeft zaterdag de 75ste herdenking van de Slag om Arnhem op waardige wijze ingeleid. Buiten een gebroken enkel van een EHBO’er, enkele verstuikte enkels van wandelaars en meer blaren vanwege de regen was er geen wanklank.

Volledig scherm
De Airborne Wandeltocht loop je in een Airborne-shirt. © Gerard Burgers

Hoeveel mensen aan de wandeltocht in en om Oosterbeek hebben meegedaan, wordt pas maandagmiddag bekend. In het recordjaar 2016 waren het er  36.191, vorig jaar ongeveer 32.000.

Velen hopen opnieuw op een record, vanwege het bijzondere herdenkingsjaar, maar marsleider Wilma Luckel durft er geen uitspraken over te doen.

,,We hadden meer online inschrijvingen, namelijk ruim 21.000, maar mijn indruk is dat het er op de dag zelf wat minder waren. We zullen de tellingen moeten afwachten. Onze begroting is gebaseerd op 30.000 deelnemers, daarboven is het altijd goed.”

De wandelaars werden na de middag getrakteerd op een intense regenbui die ongeveer een uur aanhield. Velen zijn nat geworden, maar serieuze problemen, afgezien van meer blaren, hebben zich door de regen niet voorgedaan. De veteranen zijn vanwege de regen niet in de open golfkarretjes, maar in de voorhanden zijnde Londense taxi's over de route vervoerd.

Één veteraan meer dan waarop was gerekend

Volledig scherm
Heel veel wandelaars tijdens de 73ste editie van de Airborne Wandeltocht. © Gerard Burgers

Er was trouwens één veteraan meer aanwezig dan waarop was gerekend. Deze werd uiteraard hartelijk verwelkomd, maar voor hem was het gebruikelijke herinneringsgeschenk niet beschikbaar. ,,Uiteraard laten we het alsnog maken en ontvangt hij het thuis”, zegt Luckel.

Met parkeren hebben zich geen problemen voorgedaan. De in 2015 opengestelde parkeerterreinen Wolfhezerweg en Boersberg (met aansluitende shuttlebussen naar Oosterbeek) functioneerden prima. Hoeveel kaartjes met reductie de NS heeft verkocht aan wandelaars die met de trein kwamen, is nog niet bekend.

Beeldje voor marsleider Wilma Luckel

Vier wandelaars hebben alle 73 edities van de Airborne Wandeltocht sinds 1947 meegedaan. Het gaat om Henk Hobé, Klaas Renema, Toon Wandel en Jan Sanders. Zij ontvingen hun ‘vleugeltje’ tijdens de afsluitingsplechtigheid van het evenement.

Marsleider Wilma Luckel ontving bij die gelegenheid uit handen van de Renkumse burgemeester Agnes Schaap het beeldje van de soldaat met bloemenmeisje. Luckel neemt volgend jaar mei afscheid als marsleider. Wie haar opvolgt, is nog onbekend.

Volledig scherm
Een van de vele wandelaars. © Gerard Burgers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.