Plein 1946.
Volledig scherm
Plein 1946. © geen

Plan voor Plein 1946 in Oosterbeek roept weerstand op

OOSTERBEEK - De plannen van eigenaar René Hazeleger om het oude postkantoor plaats te laten maken voor een appartementencomplex zorgen voor beroering in Oosterbeek. Tijdens een door Dorpsplatform Oosterbeek georganiseerde avond bleek dat er diverse ideeën leven over de toekomst van het gebied. De dialoog hierover bracht de tegengestelde belangen aan het licht.

In de plannen gaat het oude postkantoor op Plein 1946 tegen de vlakte. Vervolgens verrijst op deze locatie op de driehoek Weverstraat, Toulon van der Koogweg en Poststraat een nieuw complex met 32 appartementen.

Doorloop

Het is de bedoeling dat er binnen het complex een doorloop komt tussen de Toulon van der Koogweg en de Weverstraat. De kosterswoning van de achtergelegen Vredebergkerk moet plaats maken voor parkeerruimte. De hoogte van het zes verdiepingen tellende appartementencomplex zou ongeveer  11,5 meter worden.

De geplande grootte van het geheel bleek een van de pijnpunten bij een aantal aanwezigen. In de met ruim 100 mensen gevulde zaal klonken geluiden van ontzetting, toen de illustratie van deze toekomstplannen op het scherm verscheen.

Er werd onbegrip geuit over de keuze voor deze locatie voor een dergelijke als massief ervaren woningbouw. ,,Het bouwen van appartementen kan toch ook ergens anders in Oosterbeek?’’, vertolkte landschapsarchitect Frits Ruyten de opvatting van een aantal bewoners.

Beeldbepalend

Een ander heikel punt is het al dan niet slopen van het oude postkantoor. Ruyten ziet dit als beeldbepalend voor het dorp. ,,Het is een wederopbouwplein en daarmee Oosterbeekse cultuur en historie.’' Hij pleitte tevens voor het onderzoeken van een monumentenstatus van het pand.

Volgens eigenaar René Hazeleger is het huidige pand echter ongeschikt voor woningbouw. Hij stelt de ruimtes niet verhuurd te krijgen. De horeca en detailhandel verdwenen uit het gebouw, dat al tijden leeg staat. ,,Er moet iets gebeuren, want anders staat dit over vijf jaar nog leeg.’’

Suggesties

Hazeleger gaf aan open te staan voor suggesties. Die waren er genoeg tijdens de avond, variërend van een plein met ruimte voor kunst en muziek tot het door vastgoedondernemers en gemeente samen kijken naar geschikte locaties voor dit soort woningbouw.

Het Dorpsplatform legt de geopperde suggesties voor aan de gemeente en plant een vervolgbijeenkomst. Hazeleger heeft de plattegronden en illustraties van zijn plannen al bij de gemeente ingediend. Voor een eventuele definitieve goedkeuring door de gemeenteraad komt er eerst een inspraakprocedure.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.