Volledig scherm
PREMIUM
In het nieuwe boek van schrijfster Miriam Guensberg uit Oosterbeek spelen oldtimers een grote rol. © Erik van 't Hullenaar

Poolse geschiedenis laat schrijfster Miriam Guensberg niet los

OOSTERBEEK - ‘Vrachtbrief’ is de slotroman in een trilogie van Miriam Guensberg over de Poolse geschiedenis. ,,Ik denk dat de verzwegen historie van mijn vader mij nooit écht met rust zal laten.” In het boek, Guensbergs tiende roman, is een Poolse oud-strijder de hoofdpersoon. De man, een voormalig priester, vertelt zijn verhaal aan de hand van zeven oldtimers. Geen toeval, oldtimers en de geschiedenis van Polen zijn rode draden in het leven van de 68-jarige schrijfster uit Oosterbeek. 

,,Mijn vader was een Poolse jood die als arts heeft gestreden bij de 1ste Poolse Pantserdivisie”, vertelt Guensberg. ,,De tragiek van de Poolse veteranen verdient een stem, hun verhaal moet verteld worden. De Polen hebben Nederland mede bevrijd, maar konden na de Tweede Wereldoorlog niet naar hun stalinistisch geworden vaderland terugkeren, omdat daar gevangenisstraf of de dood wachtte. In feite gaat het over de schrijnende geschiedenis van de Poolse bevrijders.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.