PRD wil gedenkteken voor verdronken Joodse zussen
RENKUM - Er moet een bronzen herdenkingsplaat of struikelsteen komen bij de Renkumse woning van de joodse zussen Cohen. Dat vindt de Partij Renkumse Dorpen (PRD).
Delen per e-mail
De zussen zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken in Arnhem, Oosterbeek en Doorwerth, en zijn in 1943 in de Rijn verdronken.
Mensen gedwongen tot wanhoopsdaden
De PRD wil in het kader van de herdenking van 75 jaar vrijheid dat er een gedenkteken komt voor de zussen. Zij heeft burgemeester en wethouders gevraagd dit te regelen. ,,Wij vinden het verhaal exemplarisch voor hoe door omstandigheden gewone mensen tot wanhoopsdaden gedwongen worden", zegt fractievoorzitter John Bartels.
Esther en Betje Cohen woonden aanvankelijk met hun moeder aan de Kerkstraat 5 in Renkum waar ze de zuivelwinkel dreven van hun overleden vader. Op 20 juli 1940 vertrokken ze met hun moeder Sara naar hun broer Meijer in Arnhem.
Het staat al tijd op ons lijstje. Nu, in het jaar dat we 75 jaar bevrijding vieren, leek het ons een goed moment
Op de vlucht voor razzia's
De laatste woonplaats van Esther en Betje was bij de familie Boelens aan de Kerklaan in Doorwerth. Toen daar half april 1943 ook razzia’s waren, vluchtten de twee en probeerden in Renkum en Wageningen bij bekenden een onderduikadres te vinden. Ze klopten als laatste aan bij hun zus Roos in Wageningen, die alleen thuis was en instructies had voor niemand de deur open te doen.
Op 20 april 1943 verdronken Esther en Betje in Renkum op 58- en 56-jarige leeftijd in de Rijn. Vermoedelijk was dat zelfmoord. Hun lichamen, met een lint aan elkaar vastgebonden, spoelden op 20 april 1943 aan bij het veer in Opheusden. De zussen liggen nu naast elkaar op de Joodse begraafplaats in Wageningen.
Een lint van wanhoop
Het verhaal van de zussen Cohen werd beschreven in het in 2011 verschenen boek Een lint van wanhoop van Jaap Meijer. De PRD wilde al langer een gedenkteken voor de twee, zegt Bartels. ,,Het staat al tijd op ons lijstje. Nu, in het jaar dat we 75 jaar bevrijding vieren, leek het ons een goed moment.”
Burgemeester en wethouders laten weten het initiatief van de PRD ‘sympathiek’ te vinden. Zij moeten nog definitief beslissen. Er zijn namelijk meer verzoeken voor struikelstenen. Gaat de gemeente er toch niet voor, dan kijkt de PRD of zij het herdenkingsteken op een andere manier kan bekostigen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tekeningen, schilderijen en boeken van Oosterbeek: ‘Het dorp zit in mijn ziel’
OOSTERBEEK - Maarten Langelaar bracht afgelopen week voor de vierde maal een boekje over Oosterbeek uit: Oud Oosterbeek herleeft. Hoewel hij tegenwoordig in Arnhem woont, houdt de kunstenaar van het dorp waar hij opgroeide. Er weer wonen, dát hoeft voor hem echter niet. ,,Het is goed zo.” -
Journalisten De Gelderlander werken thuis, redactiekantoor onbezet
-
PREMIUM
Grote corona-uitbraak bij verzorgingshuis Rijnhof in Renkum; helft bewoners besmet
RENKUM - Een groot deel van de bewoners van verpleeghuis De Rijnhof in Renkum heeft corona. Sinds eind vorige week zijn 19 van de 40 bewoners besmet. Ook een deel van de medewerkers heeft het virus opgelopen. Of er al bewoners genezen zijn, overleden of opgenomen op de intensive care wil de instelling niet zeggen omwille van de privacy. -
PREMIUM
Airborne Museum raakt in coronatijd twee derde van aantal bezoekers kwijt
ARNHEM/ OOSTERBEEK - Airborne Museum Hartenstein raakte tijdens de lockdown vanwege de coronapandemie ruim twee derde van het bezoek kwijt dat het museum normaal zou mogen verwachten. In totaal 44.500 mensen bezochten vorig jaar het museum in Oosterbeek en de dependance Airborne at the Bridge in Arnhem. In het naaste verleden waren dat 153.312 bezoekers. -
Dit zijn de vier mooiste wandelroutes van de regio: ‘Het geeft je energie’
De winkels zijn dicht, net als de dierentuinen, pretparken, bioscopen en zwembaden. En we kunnen beter niet bij elkaar op bezoek gaan. Gelukkig mogen we nog wel wandelen. Vier wandelexperts vertellen over de mooiste routes dicht bij huis. Zodat we toch nog een fijne kerstvakantie beleven.
-
Eenderde minder passagiers door Covid-19, maar Drielse Veer houdt de moed erin
DRIEL/HEVEADORP - Het Drielse Veer tussen Driel en Heveadorp komt dit jaar uit op iets meer dan 62.000 passagiers, bijna eenderde minder dan in 2019 - gevolg van de coronapandemie. Vorig jaar werden 91.750 mensen met het fiets- en voetveer de Nederrijn overgezet. Desondanks is men ‘alleszins tevreden’. -
PREMIUM
VIDEO Zeilster Afrodite Zegers (29): geboren in Griekenland, thuis in Doorwerth, op weg naar Tokio
Afrodite Zegers (29) gaat dit jaar naar de Olympische Spelen in Tokio. De zeilster uit Doorwerth (470-klasse) is al een jaar zeker van deelname . Vijf jaar na Rio aast de geboren Griekse op een podiumplaats. Voordat het te laat is. -
Fusie protestantse gemeenten Renkum en Heelsum is rond
HEELSUM/RENKUM - De drie protestantse kerken in Renkum en Heelsum gaan samen verder. Ook is het zeker dat de nieuwe Protestantse Gemeente Renkum-Heelsum uiteindelijk één kerkgebouw overhoudt. De beslissing daarover volgt ‘zo snel mogelijk’, zegt predikant Wouter Koelewijn.