Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Erik van 't Hullenaar

PvdA-Kamerlid Kerstens ongerust over zorg in Het Schild in Wolfheze

WOLFHEZE - PvdA-Kamerlid John Kerstens is ongerust over de tekortschietende zorg in Het Schild in Wolfheze. De Inspectie Gezondheid en Jeugd heeft het zorgcentrum voor blinden en slechtzienden onder verscherpt toezicht gesteld omdat het Het Schild niet lukt aan de kwaliteitseisen te voldoen. 

Het Schild, waar 135 mensen wonen, is bezig zich om te vormen van een verzorgingshuis naar een verpleeghuis. Daar moet meer zorg verleend worden, maar het personeel is nog niet voldoende geschoold om dat te doen. De bewoners krijgen daardoor niet de zorg die ze nodig hebben. 

Ook is er volgens de inspectie sprake van een gesloten cultuur en weet de directeur onvoldoende wat er op de werkvloer gebeurt. Het Schild heeft een halfjaar de tijd gekregen om de problemen op te lossen. 

Meer en beter personeel

Kerstens wil van minister Hugo de Jonge weten of de problemen met geld kunnen worden opgelost. Het Schild valt formeel onder de gehandicaptenzorg en kan daarom geen aanspraak maken op het extra geld dat het kabinet voor de ouderenzorg uittrekt.  Kerstens vraagt De Jonge of hij dat kan veranderen, waardoor meer en beter personeel kan worden aangenomen.

PvdA-Kamerlid John Kerstens.
Volledig scherm
PvdA-Kamerlid John Kerstens. © ANP

Dat extra geld moet als het aan de PvdA’er ligt alleen op tafel komen als duidelijk is dat daarmee de problemen echt worden opgelost. Omdat er in Het Schild al jaren problemen bestaan, is de vraag of dat snel lukt. Een bijkomend probleem is dat blinden en slechtzienden specifieke zorg nodig hebben die in andere verpleeghuizen niet zo makkelijk geboden kan worden. Het Schild is een van de slechts twee tehuizen in Nederland die op deze groep mensen gericht is. 

Bewoners naar andere tehuizen

Kerstens wil daarom dat de Inspectie ook na gaat denken over de vraag wat er moet gebeuren als de problemen niet worden opgelost. Mogelijk moeten bewoners in het uiterste geval overgebracht worden naar andere tehuizen. 

,,Op een gegeven moment moet er duidelijkheid komen, het is uiteindelijk wit of zwart, niet grijs. We kunnen niet blijven zeggen: we hebben geen andere oplossing voor de bewoners dus moeten ze maar genoegen nemen met zorg onder de maat.” 

Arnhem e.o.