Volledig scherm
Landgoed Quadenoord bij Renkum. © landgoed Quadenoord

Quadenoord laat het er niet bij zitten: park met 40.000 zonnepanelen moet er komen

RENKUM - Een zonnepark van 40.000 panelen op landgoed Quadenoord in Renkum moet er toch komen. De initiatiefnemers leggen zich niet meer bij de weigering van de provincie Gelderland. Die heeft besloten een vergunning voor het park te weigeren. 

Maar het landgoed gaat daar bezwaar tegen maken en hoopt de provincie op andere gedachten te brengen. De provincie vindt dat in het plan te weinig rekening is gehouden met de natuur.

De panelen komen in het Natura2000 gebied en verstoren het leefgebied van drie beschermde vogelsoorten. De initiatiefnemers denken dat ze hun plan kunnen redden door het beter te onderbouwen: de stikstofdepositie zal opnieuw worden bekeken.

Daarnaast gaan ze in kaart brengen hoe de beschermde vogels (wespendief, boomleeuwerik en roodborsttapuit) kunnen voortbestaan.

Inkomsten nodig voor renovatie

Quadenoord werkt samen met de Coöperatie ValleiEnergie en het bedrijf Chint Solar. Zij wijzen er in een persbericht op dat bewoners uit Renkum kunnen investeren in het project en er zo voordeel van kunnen hebben.

Diederik Apotheker van Chint Solar beschouwt de kritiek van de provincie als aandachtspunten en stelt dat procedures voor zonneparken wel vaker niet vlekkeloos verlopen. 

Landgoed Quadenoord heeft het plan gelanceerd, omdat het aan de vooravond staat van een grote renovatie. Zo bestaat de wens om de watermolen met oorspronkelijke boerderij te renoveren en opnieuw op te bouwen, het landhuis grondig te renoveren en het bosbeheer te verbeteren. Het zonneveld, dat een van de grootste van Gelderland moet worden, moet daarvoor de inkomsten opleveren. 

Arnhem e.o.