Volledig scherm
© Wikimedia

'Ratelslang' in achtertuin blijkt sprinkhaan in nood

OOSTERBEEK - Een ratelslang in een achtertuin in Oosterbeek? Toen de medewerkers van Dierenambulance Nederrijn de melding woensdag binnenkregen, besloten ze direct naar de woning te rijden.

De bewoner van de woning was die middag geschrokken van een vreemd ratelend geluid vanuit de bosjes. Toen hij op zijn mobiel naar een vergelijkbaar geluid zocht, kwam hij een video van een ratelslang tegen. Bij het afspelen van het geluid, kreeg hij een 'ratelend' antwoord. De conclusie leek dus duidelijk, in de bosjes zat een soortgenoot van de gifslang.

Krekel
Gelukkig konden de medewerkers van de dierenambulance de man snel geruststellen. „Onze expert had direct door dat het niet om een slang ging”, vertelt Wilma van den Boogert van de dierenambulance. Toch dook ook Thijs Devlin niet direct de bosjes in. „Je neemt toch het zekere voor het onzekere”, aldus Devlin.

Spinnenweb
„We hebben eerst even in de tuin gestaan, wachten totdat het dier weer een geluid maakte. Dat duurde even. Eigenlijk waren we net op het punt om te vertrekken, toen er ineens wat te horen was. Daarop ben ik op onderzoek gegaan. Halverwege de schutting zag ik 'm zitten. Het was een sprinkhaan die vast zat in een spinnenweb.”

Antwoord
„De verwarring was heel begrijpelijk. Het geluid dat de sprinkhaan maakt leek aardig op dat van een ratelslang. Dat vond het beestje zelf ook, want hij antwoordde op het geluid dat de man op zijn mobiel afspeelde.” Nadat de boosdoener bekend was, durfden ook de vrouw en kinderen van de man de tuin weer in.

Warm
Dat er een melding binnenkomt van een gevonden slang is overigens niet zo vreemd. „Vanwege het warme weer zijn reptielen actiever. Ook de dieren die in een terrarium worden gehouden. Zo af en toe lukt het er eentje om te ontsnappen.”

Ringslang
„Als er een slang wordt gevonden, vragen we mensen eerst om te kijken of het dier een gele ring rond zijn nek heeft. Is dat het geval, dan gaat het om de inheemse ringslang. Die is niet gevaarlijk. We hebben overigens wel vaker exotische slangen gevonden. Bijvoorbeeld boa constrictors en rattenslangen. Een ratelslang zou voor het eerst zijn.”

Volledig scherm
Het geluid van deze sprinkhaan hield een gezin in Oosterbeek in zijn greep. © Thijs Devlin

Arnhem e.o.