Volledig scherm
Chef-kok Tonny Berentsen (links) mag ook in 2016 een Michelinster voeren met zijn restaurant De Kromme Dissel in Heelsum. © Marina Popova

Record: 45e Michelinster op rij voor De Kromme Dissel in Heelsum

HEELSUM - De Kromme Dissel in Heelsum is voor het 45e jaar op rij bekroond met een Michelinster. Dat is maandag bekendgemaakt in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Het restaurant is met 45 jaar op rij als sterrestaurant Nederlands recordhouder.

De Strandlodge in Winterswijk heeft voor het eerst een Michelinster gekregen. Datzelfde geldt voor landgoed Het Roode Kooper in Ermelo.

Behoud Michelinsterren
Het Koetshuis in Bennekom, O Mundo in Wageningen, 't Raedthuys in Duiven en 't Schulten Hues in Zutphen behouden allen 1 ster. Datzelfde geldt voor Basiliek in Harderwijk. 't Nonnetje, eveneens in Harderwijk, kreeg vorig jaar voor het eerst een 2e ster en mag ook het komende jaar 2 Michelinsterren voeren.

De enige 2 driesterrenrestaurants in Nederland, De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen, behouden die status.

Meer records
De Kromme Dissel heeft geen Europees- of wereldrecord. Bijvoorbeeld Adler Haüsern in Schwarzwald heeft al sinds 1966 een Michelinster. Het Duitse restaurant kreeg ook dit jaar weer die beoordeling en komt daarmee op een totaal van 50 jaar op rij als sterrestaurant.

De Michelinsterren werden in 1926 voor het eerst uitgedeeld. De Michelingids zelf bestaat sinds 1900. De Michelingids 2016, met daarin alle Nederlandse sterrestaurants, is vanaf vandaag te koop.

107 sterrenzaken
Nederland telt daarin 107 sterrenzaken, onderverdeeld in 2 driesterrenrestaurants, 20 tweesterrenrestaurants en 85 eensterrenrestaurants. In de nieuwe Michelingids staan ook 133 restaurants met een zogeheten Bib Gourmand. Dit zijn zaken waar de gast een driegangenmenu onder de 37 euro kan nuttigen, bestaande uit seizoensgebonden producten.

Volledig scherm
Chef-kok Tonny Berentsen van De Kromme Dissel in Heelsum schenkt champagne met zijn team. © Marina Popova
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.