Volledig scherm
Alle basisscholen in Renkum maken gebruik van de nieuwe regeling rondom het schoolzwemmen. Naast het bad in Doelum (foto) wordt er ook gezwommen in het bad in Oosterbeek. © Gert Budding

Renkum houdt vast
aan schoolzwemmen

OOSTERBEEK - De basisscholen in de gemeente Renkum blijven schoolzwemmen in het lesprogramma aanbieden. De scholen, de zwembaden in Oosterbeek en Renkum en het gemeentelijke sportbedrijf hebben daar een nieuwe overeenkomst over gesloten.

,,In een land als Nederland met veel water is zwemvaardigheid alleen al uit het oogpunt van veiligheid heel belangrijk. Maar we zien het zwemmen ook als een belangrijk onderdeel van het bewegingsonderwijs'', zegt wethouder Jasper Verstand. ,,Daarom zijn we blij dat alle basisscholen meedoen.''

Quote

In een waterrijke gemeente als Renkum zijn zwemlessen van levensbe­lang

Jasper Verstand, wethouder onderwijs

De nieuwe overeenkomst houdt in dat de scholen de mogelijkheid krijgen om specifieke klassen voor een periode van acht aaneengesloten weken zwemlessen te geven. Het gaat om lessen van een uur. Die worden gegeven in de zwembaden in Oosterbeek en in Renkum. Leerlingen uit Doorwerth en Wolfheze worden per bus vervoerd, de gemeente draagt bij in de vervoerskosten. In principe zijn de lessen voor leerlingen uit de groepen 4 en 6, maar de scholen mogen daar naar eigen inzicht van afwijken. Nieuw ten opzichte van de vorige regeling is de lestijd van een heel uur en blokken van acht weken.

Leerlingen kunnen tijdens de zwemlessen geen zwemdiploma halen. In de nieuwe opzet wordt tijdens de eerste twee lessen de zwemvaardigheid van de leerlingen in kaart gebracht. De 'betere' zwemmers krijgen in de weken daarna een soort 'gymles' in het water, waarbij aandacht is voor watersporten en reddend zwemmen. De mindere zwemmers krijgen lessen die hun zwemvaardigheid moet vergroten. Bij elke les zijn minimaal drie begeleiders aanwezig, twee zweminstructeurs en een leerkracht.  Als de groep met mindere zwemmers te groot wordt, komt er nog een vierde toezichthouder bij. 

De ouders van kinderen die onvoldoende kunnen zwemmen, zullen via de school worden benaderd met het advies de kinderen voor echte zwemlessen op te geven. Daarbij wordt, indien nodig, ook gewezen op kortingsregelingen als de Gelrepas en het jeugdsportfonds.

Fedor Cuppen, schoolleider van twee Oosterbeekse basisscholen, is blij met de nieuwe overeenkomst. ,,Schoolzwemmen is belangrijk en dit stond al lang op de agenda. Deze nieuwe afspraak maakt het voor de scholen eenvoudiger om de lessen flexibel en naar eigen inzicht in het rooster in te passen. Ook hebben we meer ruimte om verschillende groepen naar wat wij 'de natte les' noemen te sturen. En het busvervoer voor de scholen uit Doorwerth en Wolfheze is nu goed geregeld.''   

Volledig scherm
Mirjam Jager (zwembad Oosterbeek), wethouder Jasper Verstand, Tim van Guilik (sportbureau) en Sabine Boshuis (zwembad Doelum) tekenen de nieuwe overeenkomst rondom het schoolzwemmen in Renkum. © Gert Budding
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. De weg ligt vol aardappels of shampoo na een ongeluk: wie ruimt dat op, en wie betaalt dat?

    De weg ligt vol aardappels of shampoo na een ongeluk: wie ruimt dat op, en wie betaalt dat?

    NIJMEGEN- Regelmatig gebeurt het dat bij een ongeluk een vrachtwagen of een ander voertuig z'n lading verliest. De gevolgen voor het verkeer zijn vaak groot. Zoals maandagochtend, toen de A50 vol lag met aardappelen nadat een oplegger de lading verloor. Met files van zelfs anderhalf uur tot gevolg. Of zoals twee maanden terug, toen de A15 vol shampoo lag. Maar wie ruimt dat op? En wie betaalt de kosten daarvan?

Arnhem e.o.