Volledig scherm
Asbest. © Peter Zandee

Renkum telt duizend daken met asbest, maar gemeente verwijdert het niet

RENKUM - De kankerverwekkende stof asbest ligt op zo’n duizend daken in de gemeente Renkum. De gemeente maakt nog geen aanstalten om het asbest te verwijderen uit gemeentelijke gebouwen.

Dat blijkt uit antwoorden van de gemeente Renkum op vragen van de raadsfractie van de VVD. De Renkumse begroting houdt geen rekening met de sanering van asbest. De VVD stelde de vragen naar aanleiding van het zogeheten asbestverbod. De Tweede Kamer heeft verordonneerd dat uiterlijk eind 2024 alle asbesthoudende dakbedekkingsmaterialen verwijderd moeten zijn.

Geen ruimte

De gemeente Renkum heeft een inventarisatie gemaakt van de gebouwen met asbesthoudend materiaal. Vooralsnog is in de begroting geen ruimte om asbest te saneren. Wel is er een beheerplan dat de gebruiker van een pand informatie geeft over waar zich asbest bevindt en welke gevolgen dit heeft voor het gebruik van het pand. Asbest op plekken waar niemand bij kan komen, is niet gevaarlijk voor de gezondheid, redeneert de gemeente. Er is pas sprake van sanering bij sloop of renovatie van een gebouw.

Een van de gemeentelijke gebouwen bestaat grotendeels uit asbesthoudende materialen. Dat is buurthuis De Ballon aan de Airborneweg in Renkum. De gemeente weet nog niet wat te doen met dit gebouwtje.

Inventarisatie

De provincie Gelderland heeft een inventarisatie gemaakt van het aantal asbesthoudende gebouwen in Gelderland en dus ook in Renkum. Hieruit blijkt dat bij benadering (er is een foutmarge van 15 procent) 962 daken asbest bevatten. Het gaat om een oppervlakte van ongeveer 83.000 vierkante meter.

Volgens Renkum werken de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) en provincie samen aan een voorstel om de asbestdaken in Arnhem en omgeving te verwijderen. Nog dit jaar zal een campagne van start gaan om het probleem bij particulieren duidelijk te maken. Vooralsnog kunnen particulieren geen asbestplaten afleveren bij afvalbrengstation Veentjesbrug in Heelsum. Daar is het station niet op ingericht. Voor grotere hoeveelheden moeten inwoners van Renkum naar gespecialiseerde recyclebedrijven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.