Het logo van Coronahulp Renkum.
Volledig scherm
Het logo van Coronahulp Renkum. © Coronahulp Renkum

Renkum voor Elkaar bemiddelt in vraag en aanbod coronahulp

RENKUM - Netwerkorganisatie Renkum voor Elkaar is op zoek naar digitaal minder vaardige mensen die hulp nodig hebben vanwege de coronacrisis. De organisatie wil voor ze bemiddelen tussen hulpvraag en -aanbod.

,,Vaak is degene zonder de computer degene die de hulpvraag heeft en degene met computer degene die de hulp aanbiedt”, zegt Peter Bosmann van Renkum voor Elkaar. ,,De uitdaging is: hoe krijg je die mensen aan elkaar gekoppeld?”

Renkum voor Elkaar probeert vraag en aanbod van coronahulp bij elkaar te brengen met behulp van flyers. De organisatie werkt inmiddels nauw samen met de beheerders van de Facebookgroep Coronahulp Renkum.

Netwerk

Via de flyers moeten ook mensen worden bereikt die niet op het internet zitten. Vrijwilligers dragen zorg voor de huis-aan-huisverspreiding. Renkum voor Elkaar heeft al meerdere reacties gehad naar aanleiding van de actie, zegt Bosmann.

Daarnaast krijgt de organisatie hulpvragen en -signalen binnen vanuit het eigen netwerk van professionals en vrijwilligers. Is er een mogelijke match, dan volgt een telefoontje. ,,We vragen dan: we hebben iemand die je zoekt, wil je contact opnemen? Dan laten we ze onderling verder de afspraak maken.”

Optreden

Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een man in een verzorgingstehuis: ,,Een dochter zag dat haar vader vereenzaamde. De familie woont ver weg.” Het idee was de man in kwestie een beetje afleiding te bieden. Dus schakelde Renkum voor Elkaar een muziekschool in, voor een klein optreden.

Veel hulpvragen gaan over sociaal contact, vertelt Bosmann. Ook komen er verzoeken voor hulp met bijvoorbeeld de boodschappen of de tuin. Bosmann: ,,Het zijn vragen van alle dag. Door de corona-uitbraak is de situatie nijpender. Maar deze mensen zijn er ook als er géén corona is.”

Quote

We weten dat er nog steeds mensen zijn die zich opgesloten voelen, of die zichzelf opsluiten

Peter Bosmann, Renkum voor Elkaar

Hij hoopt dan ook dat mensen ook ná de uitbraak naar elkaar om blijven kijken. ,,Het is een kleine moeite en een groot plezier.”

Bovendien raadt hij mensen aan ook zélf rond te kijken of iemand hulp nodig heeft. Komt de buurman of -vrouw niet meer buiten? Bel even aan, is zijn advies. ,,We weten dat er nog steeds mensen zijn die zich opgesloten voelen, of die zichzelf opsluiten. Vaak durven die niet om hulp te vragen.”

Arnhem e.o.