Renkum zet vraatzuchtige lieveheersbeestjes in ‘lekkende lindenbomen’

videoOOSTERBEEK - Tuinliefhebbers pionieren steeds vaker met larven van lieveheersbeestjes om de luizen in hun planten te bestrijden. De gemeente Renkum pakt het nu groots aan. Liefst 15.000 larven van het tweestippelig lieveheersbeestjes gingen gisteren 62 lindebomen in. Zo moet een herhaling van de luizenplaag van vorig jaar zomer voorkomen worden. 

Wethouder Natuur en Milieu Joa Maouch van de gemeente Renkum werd vorige zomer aangesproken door wanhopige bewoners van de Toulon van de Koogweg in Oosterbeek, een lommerrijke straat bij een parkje aan de voet van de stuwwal bij de Nederrijn. De mensen hadden vreselijk veel last van ‘lekkende lindebomen’ met smurrie die overal aan vast bleef zitten. ,,De luizen scheiden een stof af die overal aan blijft kleven”, zegt Maouch.,,Het lijkt alsof je op plakband loopt.”

Luizen scheiden een overschot aan suiker af, dat zij binnen krijgen door het eten van planten. Deze luizenmelk of honingdauw druppelt naar beneden. Wie zijn auto onder zo'n luizenboom heeft geparkeerd is de klos. Het spul laat zich moeilijk verwijderen. Ook rond de huizen van mensen werd het een kliederboel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.