Volledig scherm
Airbornetroepen halen materieel uit een Horsa op vliegveld Netheravon van de RAF. © Collectie Philip Reinders

Replica van zweefvliegtuig uit de oorlog in september te zien in Oosterbeek

OOSTERBEEK - Een in Groot Brittannië nagemaakt zweefvliegtuig wordt in september tijdens de 75ste herdenking van de Slag om Arnhem tentoongesteld op het veld tegenover Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. 

Het gaat om een Horsa Glider, een replica van de Gliders die in 1944 deelnamen aan de Slag om Arnhem.

Het zweefvliegtuig komt donderdag 20 juni, in delen, per schip aan in Den Helder. Daar worden de onderdelen van de replica in de ochtend overgeladen in zeven vrachtwagens voor transport naar de loods van Museum Vliegbasis Deelen op Vliegbasis Soesterberg.

Het zweefvliegtuig wordt in Soesterberg in elkaar gezet en daarna naar Oosterbeek gebracht. Na de herdenkingen rond Operatie  Market Garden gaat de Horsa naar het Oorlogsmuseum Overloon.

Volledig scherm
Dwarsdoorsnede van de Horsa, het cruciale zweefvliegtuig van Market Garden. © Collectie Philip Reinders

De Britse veteraan uit de Tweede Wereldoorlog Frank Asleigh is uitgenodigd de Horsa te presenteren. Hij was zelf piloot van een zweefvliegtuig tijdens de Slag om Arnhem.

Vorig jaar september onthulde hij een nieuw monument voor de herdenking van ‘de slag’ bij de Renkumse Heide, de plek waar op 17 september de eerste parachutisten en zweefvliegtuigen van de Britse 1st Airborne Division landden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.