Volledig scherm
De prijswinnaars van de tekenwedstrijd. Vlnr: Florian Boesveld, Alies van Exel en Brechtje van Hest. © DG

Schoolkinderen uit Oosterbeek maken indruk met tekeningen over de oorlog

OOSTERBEEK - Leerlingen van groep 8 van de Paasbergschool in Oosterbeek kregen woensdag veel lof toegezwaaid voor hun indrukwekkende tekeningen over de Slag om Arnhem en de slachtoffers van geweld en vervolging in de Tweede Wereldoorlog. 

De 31 tekeningen gaan onderdeel vormen van een megaspandoek dat op 7 september te zien zal zijn voor de deelnemers en bezoekers van de Airborne Wandeltocht. ,,Zeker 30.000 wandelaars krijgen straks jullie tekeningen te zien", maakte voorzitter Wilma Luckel van de Airborne Wandeltocht bekend. 

,,Jullie zijn allemaal prijswinnaars”, benadrukte Luckel. Maar een speciale jury oordeelde dat drie tekeningen wel heel bijzonder waren, na veel wikken en wegen. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Tekening van Florian Boesveld van de gevechten rond de Rijnbrug tijdens de Slag om Arnhem. © DG

Gevechten en Joodse onderduikers

Florian Boesveld maakte een tekening van de bittere gevechten tussen Britse en Duitse soldaten rondom de Rijnbrug in Arnhem en won daarmee de derde prijs. 

Brechtje van Hest werd tweede, Ze maakte veel indruk met haar tekening waarop te zien is hoe twee Duitse soldaten een huis binnen dringen waar zich Joodse onderduikers schuil houden.De jury erkende dat de rillingen bij hen over de rug liepen toen ze het werk zagen.

Volledig scherm
Tekening van Brechtje van Hest van een inval van Duitse soldaten op een onderduikadres. © DG

Verdwenen leerlingen

Volledig scherm
De tekening van Alies van Exal van de Paasbergschool in Oosterbeek over de Tweede Wereldoorlog. © DG

De meeste indruk maakte de tekening van Alies van Exel. Zij tekende een presentielijst van een schoolklas uit 1942, waarop een kruis staat door een hele reeks portretten van leerlingen, met de aanduiding ‘opgepakt’. Op de shirts van een aantal van hen is de  Jodenster te zien, een teken dat alle joden vanaf zes jaar vanaf april 1942 in Nederland moesten dragen. Het was het voorportaal van de Holocaust.

Speciale geschiedenisles

Het jeugdproject maakt al jarenlang deel uit va de voorbereidingen voor de Airborne Wandeltocht. Ieder jaar wordt een basisschool binnen de gemeente Renkum benaderd voor deelname. De leerlingen krijgen een speciale geschiedenisles waarin een  oorlogsveteraan of een inwoner die de septemberdagen van 1944 heeft meegemaakt zijn of haar verhaal vertelt over de slag. Na de les krijgen de kinderen de gelegenheid hierover een tekening of een gedicht te maken.

Gedicht over vluchten en vrijheid

De winnaar van de gedichtenwedstrijd is dit jaar Elise Buter.  Haar gedicht over de mensen die huis en haard achter moesten zich laten toen hun buurt, dorp en stad in frontgebied veranderde wordt nog even geheim gehouden. 

Het is de bedoeling dat ze het voorleest bij de kranslegging bij het Airborne Monument De Naald in Oosterbeek op 17 september. Alle kinderen van de klas zullen bij de kranslegging betrokken worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.