Volledig scherm
De ringslang in Renkum was zo geschrokken dat het de pad weer had uitgespuugd. © Dierenambulance Nederrijn

Slang spuugt opgegeten pad weer uit na reddingsactie in Renkum

RENKUM - Een ringslang is door de dierenambulance gered uit een net over een vijver in een tuin in Renkum. Het dier was in het net verstrikt geraakt, terwijl hij nog aan het uitbuiken was van een verse pad.

Volledig scherm
Een ringslang raakte verstrikt in een vijvernet in Renkum. © Dierenambulance Nederrijn

Medewerkers van de Dierenambulance Nederrijn hebben de slang uit het net geknipt. Het dier had waarschijnlijk geprobeerd door de gaatjes heen te kruipen. ,,Ringslangen zitten vaak bij het water’’, zegt Thijs Devlin van de dierenambulance. ,,Ze jagen graag op amfibieën.’’

Na de reddingsactie nam de dierenambulance de slang mee om hem ergens anders weer uit te zetten. Het beestje is er waarschijnlijk flink van geschrokken, want hij had de pad onderweg weer uitgespuugd. 

Ringslangen

Ringslangen komen veel voor in Nederland, vooral bij watertjes en in uiterwaarden. Mensen schrikken daar vaak van, maar ze doen niks, verzekert Devlin. ,,Ze bijten eigenlijk nooit, en zijn niet giftig. Ringslangen verdedigen zich juist door zich dood te houden en heel erg te gaan stinken. Daar balen wij dan wel weer van. Het duurt dagen voordat die nare geur van je handen is, als we er eentje hebben bevrijd.’’

Volledig scherm
De ringslang in Renkum. De diersoort komt veel voor in Nederland. © Dierenambulance Nederrijn

Het gebeurt vaker dat dieren verstrikt raken in een vijvernet, meldt de dierenambulance op Facebook. Nu was het een slang, vaak zijn het vogels, eekhoorns en egels.

Arnhem e.o.