Volledig scherm
De replica van de Spitfire die maandag vanuit Engeland arriveerde in Renkum. © Gert Budding

Spitfire vrijdag en zaterdag te zien op Renkumse Heide

RENKUM - In Renkum is maandagmiddag een replica van een Spitfire gearriveerd. Het toestel, een Mark IX Spitfire met de klassieke D-Day markeringen, is tot op de klinknagel nauwkeurig en op ware grootte nagebouwd door het Lytham St. Annes Spitfire Display Team uit Blackpool.  

Volledig scherm
De in Renkum gearriveerde Spitfire. © Gert Budding

‘Renkum Leeft’ heeft het toestel uit Engeland laten overkomen. De Spitfire is komende vrijdag en zaterdag te zien op de Renkumse Heide (Telefoonweg) tijdens het grote herdenkingsevenement in het kader van 75 jaar Market Garden en Slag om Arnhem.

Op de Renkumse Heide, tussen Renkum en Oosterbeek, landden 75 jaar geleden honderden gliders met daarin Britse manschappen die zich in het strijdgewoel mengden. Tot vrijdag staat de Spitfire op een geheime plaats.

Legendarisch

De Spitfire staat bekend als het meest legendarische vliegtuig van de Tweede Wereldoorlog. Het ruim negen meter lange jachtvliegtuig werd ingezet door de Britse Royal Air Force (RAF) tijdens de Slag om Engeland.

De Spitfire was de belichaming van de kracht, vastberadenheid en moed waarmee de RAF-piloten de grote druk van de Duitse aanvallen wisten te weerstaan. Op 4 augustus 1938 arriveerde het eerste productietoestel, de K9789 No. 19, voor operationele dienst op Duxford Airfield.

Volledig scherm
© Gert Budding
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.