Volledig scherm
Kinderen laten ballonnen op bij de ingebruikname van de nieuwe Brede Zorgschool op Rauwenhof in Tiel in 2013. In de gemeente geldt voor zo ver bekend nog geen verbod op het oplaten van ballonnen. © Foto Jan Bouwhuis

Steeds meer gemeenten hebben een ballonverbod of ontmoedigen het

RENKUM - Drie gemeenten in het verspreidingsgebied van De Gelderlander hebben het afgelopen jaar een ballonverbod ingevoerd. Het gaat hier om Renkum, Oude IJsselstreek en de Utrechtse Heuvelrug. Dat blijkt uit een indexatie van Stichting De Noordzee.

De stichting strijdt tegen het oplaten van ballonnen en het laten slingeren van ander plastic, zoals confetti. Het plastic komt vaak uiteindelijk in zee terecht.

Landelijk is het aantal gemeenten met een ballonverbod verdubbeld. In het verspreidingsgebied van De Gelderlander zijn er drie gemeenten die een verbod hebben ingevoerd op het oplaten van ballonnen: Renkum, Oude IJsselstreek en Utrechtse Heuvelrug. Nog eens twaalf gemeenten hebben een ontmoedigingsbeleid.

Volgens Stichting De Noordzee had vorig jaar 5% van de Nederlandse gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 17%. Van alle gemeenten ontmoedigt 20% ballonoplatingen. Volgens de stichting hebben ballonnen een negatieve impact op natuur en milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.