Volledig scherm
Sander Essers en Lieke van Rooijen. © Gerard Burgers

Troubadour Essers nieuwe dorpsdichter gemeente Renkum

OOSTERBEEK - Sander Essers is de nieuwe dorpsdichter van de gemeente Renkum. Burgemeester Agnes Schaap benoemde hem dinsdagavond in cultureel centrum Kreek in Oosterbeek voor een termijn van twee jaar. Op 1 januari 2018 neemt hij het stokje over van de huidige dorpsdichter Bianca Hendriks.

De jury koos voor Essers, omdat hij 'de taal licht maakt door het gebruik van metaforen, maar tegelijkertijd deze zwaarder maakt door de lengte van zijn teksten'. Daarnaast blijven zijn memorabele teksten de mensen bij.

De andere kandidaat - Lieke van Rooijen - kreeg ook complimenten van de jury voor 'haar levensechte en geloofwaardige teksten, waarmee zij zich kwetsbaar op durft te stellen'.

Unaniem

De jury was unaniem in haar oordeel. Op internet konden mensen hun adviserende stem uitbrengen, wat resulteerde in een spannende nek-aan-nekrace. Van de 475 uitgebrachte stemmen waren er uiteindelijk 241 voor Van Rooijen.

Tekenend voor beide kandidaten was de vriendelijke campagne die ze op social media voerden. Illustratief in dit verband was dat ze voorafgaand aan het bekendmaken van de uitslag samen optraden.

Haar idee

Essers prees Van Rooijen: ,,Ze is verbindend, het was háár initiatief om samen te zingen.'' Hij stelde dat hij had getwijfeld om mee te doen, nadat hij twee jaar geleden al eens de verkiezing verloor van Bianca Hendriks. ,,Juist Bianca overtuigde me met het argument dat mijn muziek een meerwaarde is voor me als dorpsdichter'', zei hij. ,,Toen was ik om.''

Essers schoolde zich na een loopbaan als voedingsdeskundige en milieuwetenschapper via de Paul van Vlietacademie tot dichter, cabaretier, troubadour en kleinkunstenaar. Hij schrijft graag maffe, wijze liedjes die ook inhoud hebben.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.