Vader Jan leefde zijn hele leven als, zeg maar, onafhankelijk denker

Column Van StreekEen week geleden was het 1 april. Ik las ergens dat grappen in deze tijd ongepast zijn. Maar eentje van een tijd terug kan toch wel?

Straten waar de auto verboden is en niet mag worden gefietst, worden aangeduid met het blauwe bord dat aangeeft dat het om een voetgangersgebied gaat. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Straten waar de auto verboden is en niet mag worden gefietst, worden aangeduid met het blauwe bord dat aangeeft dat het om een voetgangersgebied gaat. Foto ter illustratie. © DG

Ik verlaat geregeld onze mooie bosrijke streek om tijdelijk even in Twente neer te strijken. Daar waar mijn vriendin woont. Ze komt uit een bijzondere familie, met ieder z’n eigen eigenaardigheden. Ik hoor je denken: ach, dat heb je in elke familie.

Nou, dan ken je deze familie nog niet. Zoals vader Jan. Die heeft zijn leven lang geleefd als -zeg maar- onafhankelijk denker.

Hij reed als hij dat nodig vond gewoon met zijn auto het voetgangersgebied in, liet zijn kinderen zonder rijbewijs de gezinsauto naar Frankrijk besturen en vond het niet nodig om een steiger te huren voor het schilderwerk aan de dakgoot. Drie tafels op elkaar, een plank en dan een huishoudtrapje erop.

Arnhem e.o.