Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Verpleegkundige dook onder nadat man uit Wolfheze haar belaagde, beledigde en bedreigde

ARNHEM – Een verpleegkundige in opleiding uit Nijmegen die in 2017 stage liep in psychiatrisch ziekenhuis Wolfheze voelde zich zo belaagd, beledigd en bedreigd door een patiënt dat ze een aantal dagen ondergedoken heeft gezeten.

Dat bleek dinsdag tijdens de rechtszaak tegen de 51-jarige sterk verminderd toerekeningsvatbaar verklaarde man. De officier van justitie eiste een jaar cel waarvan drie maanden voorwaardelijk tegen hem plus opname in een beschermde woonvorm, ambulante behandeling en een contact- en locatieverbod. De man heeft die negen maanden al gezeten.

Doodsbedreigingen

De man ontkent de aantijgingen. Het gaat om ernstige, racistische uitingen door middel van telefoonberichten en berichten op sociale media. “Ik heb nog nooit van mijn leven gediscrimineerd. Ik schrik zelf ook van die woorden”, reageerde de man.

Niet alleen ontving de vrouw nare beledigingen over haar donkere huidskleur, ook waren er vele doodsbedreigingen. Ze ontving gedurende een maand zo’n tien berichten per dag. De berichten leken erop te wijzen dat de man haar in de gaten hield, reden voor haar om op een gegeven moment haar woning te ontvluchten.

Het begon allemaal in september 2017 toen de man haar in het ziekenhuis vroeg om medicatie. Toen zij hem verwees naar een collega, werd hij boos en begon hij haar verwensingen toe te roepen.

‘Ik heb niks tegen haar’

Nadat hij enkele dagen later ontslagen was uit het ziekenhuis, zou hij zijn begonnen haar berichten te sturen. “Behoorlijk heftig taalgebruik”, aldus de rechtbank.

“Ik heb niks tegen haar”, aldus de verdachte. Hij bleef ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de berichten. Hij sprak over andere patiënten in Wolfheze die wraak wilden nemen op hem omdat hij de wijkagent heeft verteld over hun drugsgebruik. De verpleegkundige heeft echter zijn stem op haar telefoon herkend. Berichten zijn ook naar telefoons van hem te herleiden.

Reclassering 

Na zijn aanhouding een maand later ging het een tijd goed, maar op een gegeven moment zou hij vanuit de gevangenis weer contact met haar hebben gezocht. Ook na een schorsing ging het, ondanks een contactverbod, weer mis.

De reclassering heeft inmiddels een plek gevonden voor de sterk verminderd toerekeningsvatbare man, waar hij onder toezicht kan wonen en een behandeling kan ondergaan. De rechtbank besloot de hechtenis te schorsen zodat hij daar vandaag al heen kan.

Uitspraak in de strafzaak volgt over twee weken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.