Voorstelling Vannacht naar Dag
Volledig scherm
Voorstelling Vannacht naar Dag © Rob Oostwegel

Voorstelling over Tweede Wereldoorlog in de vroege ochtenduren in Oosterbeek

OOSTERBEEK/ARNHEM - Actrice Quirine Melssen houdt vrijdag in de Oosterbeekse concertzaal een voorstelling die begint om 6.22 uur 's ochtends. Aanleiding voor het optreden met de titel ‘Vannacht naar dag’ is 75 jaar vrede en vrijheid.

Waarom zo vroeg in de ochtend?
Quirine Melssen: ,,Het is een uur voor zonsopgang. In de zaal is het donker, er zijn alleen wat kaarsen aan. Het publiek is net op en erg ontvankelijk voor wat ik vertel en voor de liederen die ik zing met begeleiding van piano en cello. Geleidelijk aan wordt het licht. We gaan van onbewust naar bewust, van niet zien, naar zien, van niet handelen naar handelen, van oorlog naar vrede. We staan weer voor een nieuw begin, het leven gaat door."

Dat klinkt diepzinnig, maar wat vertelt u allemaal?
,,Vijf verhalen van mensen in de Tweede Wereldoorlog. Van veldmaarschalk Montgomery tot kampbeul Wilhelm Boger. Ook mijn eigen moeder is een van de personages. Ze heeft in september 1944 tijdens de bombardementen op Arnhem in de bossen gezeten en toen die vroeg in de ochtend stopten, is ze naar Ede gelopen."

Wat wilt u zeggen met deze verhalen?
,,Ik zet mensen aan het denken over de vraag hoe ze zichzelf in de positie van de betrokken historische figuur hadden opgesteld. En welke les trekken ze daaruit? Hoe gedragen ze zich nu? We hebben nu bijvoorbeeld een klimaatoorlog, kun je zeggen. Welke les uit de Tweede Wereldoorlog bepaalt ons gedrag nu?"

En dan is het licht.
,,Dan gaan we samen ontbijten en praten. Die gesprekken komen vanzelf en gaan over de dilemma's die ik heb aangedragen. Die gesprekken lopen vanzelf."

20 september Concertzaal Oosterbeek 6.22 uur, 22 september Stadsvilla Sonsbeek 6.25 uur, 26 september Dominicanenklooster 6.32 uur, vannachtnaardag.nl. Op 26 september komt de voorstelling ook in het Dominicanenklooster in Huissen, op 1 oktober in Coda Apeldoorn en op 2 oktober in De Lindenberg in Nijmegen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.