John Smits van landgoed Quadenoord, op de plek waar de beoogde zonnepanelen op Quadenoord (zouden moeten) komen. Verschillende verenigingen komen in actie tegen het zonnepark.
Volledig scherm
John Smits van landgoed Quadenoord, op de plek waar de beoogde zonnepanelen op Quadenoord (zouden moeten) komen. Verschillende verenigingen komen in actie tegen het zonnepark. © Gerard Burgers

Weerstand tegen zonnepark op landgoed Quadenoord

RENKUM - De verenigingen Vijf Dorpen in 't Groen en Mooi Wageningen komen in actie tegen de aanleg van een zonnepark op Landgoed Quadenoord. Het geplande park ligt midden in beschermd natuurgebied. Slecht plan, vinden beide partijen. Natuur zou natuur moeten blijven, zo stellen zij.

Volgens Mariska Hulsewé van Vijf Dorpen is het plan in strijd met bestaande wet- en regelgeving. ,,De aanleg van grote zonnevelden is in strijd met de wettelijke bescherming van natuur", zo stelde ze dinsdag bij een bijeenkomst van de gemeenteraad. 

Beschermde natuur

De percelen waar de zonneparken met een oppervlakte van 15,7 hectare gepland zijn, maken onderdeel uit van het Gelders Natuurnetwerk en Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuur. In totaal moeten er 40.000 zonnepanelen komen te liggen.

Op dit moment worden de velden waarop de panelen moeten komen nog gebruikt als akkers. Maar omdat het gebied aangewezen is als beschermd natuurgebied zouden de akkers juist omgezet moeten worden in natuur. 

,,Natuur zonder zonneparken is beter voor de biodiversiteit", stelt Hulsewé. ,,Wij zijn voor duurzame opwekking van energie, maar dat streven moet niet conflicteren met onze wens om natuur en landschap te beschermen.” Zij verwees ook naar de zonneladder van  de Gelderse Natuur- en Milieufederatie (GNMF). Daarin staat landbouwgrond onderaan als locatie voor zonnevelden. De ladder is een leidraad voor de provincie. 

Natuur of duurzame energie?

De Renkumse politiek toonde zich tevens kritisch over het voorstel. Partijen hekelden het gebrek aan richtlijnen over waar in de gemeente wel of geen zonneparken zouden moeten komen. Ook vinden ze dat het lastig is om te kiezen of de natuur voorrang moet krijgen of de duurzame energieopwekking. ,,Wij staan in een spagaat”, aldus Sophie Engelsma van GroenLinks.

Het zonnepark op Quadenoord zou circa 5000 huishoudens van energie moeten voorzien. ,,Dit zonnepark levert een forse bijdrage aan onze opgave voor energietransitie”, liet wethouder Joa Maouche weten.

Wethouder Jasper Verstand pleit er daarnaast voor pragmatisch om te gaan met bestaande regelgeving. Daarnaast benadrukte hij dat met de inkomsten van het zonnepark ook het landgoed opgeknapt kan worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.