Volledig scherm
GHB in vloeibare vorm. Foto ter illustratie. © Hans Broekhuizen

Werkstraf voor Renkumer die onder invloed van zelfbereide ghb reed: ‘Niet beseft dat het zo hard kon inslaan’

ARNHEM – Een 55-jarige man uit de gemeente Renkum is dinsdag veroordeeld omdat hij onder invloed van zelfbereide ghb in zijn auto reed. De politie die hem aanhield trof in zijn kofferbak een colafles vol ghb, een zakje mdma en wiet aan.

,,Ik had niet beseft dat ghb zo hard kon inslaan”, zei de man op de zitting twee weken geleden.

De rechtbank legde een werkstraf op van 180 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en een rijverbod van een jaar waarvan negen maanden voorwaardelijk voor rijden onder invloed en drugsbezit.

De man vertelde twee weken geleden dat hij ghb maakte voor eigen gebruik, maar ook voor vrienden en kennissen. Hij beweerde dat ghb zoals hij het maakt niet verslavend is.

Verslavend

De rechters fronsten de wenkbrauwen bij die opmerking en wezen hem erop dat ghb juist uiterst verslavend is. ,,Al na een paar weken gebruik ben je verslaafd”, reageerden ze. Maar de verdachte bleef erbij dat hij het minder sterk maakte, waardoor het niet zo verslavend is.

Toen hij in september vorig jaar weer ghb had bereid en om te testen iets had genomen, kwam het echter harder aan dan hij had verwacht. Hij ging boodschappen doen, maar moest de auto aan de kant zetten omdat het niet meer ging. Iemand had de politie gebeld en die hield hem aan.

,,Het was uw eigen ghb”, gaf de rechter hem van repliek. ,,Toch niet zo goed?”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.