Christer Bergström presenteert ‘Arnhem 1944' in Oosterbeek.
Volledig scherm
Christer Bergström presenteert ‘Arnhem 1944' in Oosterbeek. © Rolf Hensel

Zweeds historicus pijnigt zich over de aftocht van Amerikaanse para’s na korte bezetting van de Waalbrug

NIJMEGEN - De Amerikanen hebben de Waalbrug bij Nijmegen al in de nacht van 17 op 18 september 1944 bezet. Dat schrijft de Zweed Christer Bergström in zijn net verschenen tweeluik over Operatie Market Garden.  

Hij pijnigt zich het hoofd op de vraag waarom de Amerikanen de brug hebben verlaten in een stad waar het verzet van de Duitsers op dat vroege moment tijdens de gevechten minimaal leek.

Angst voor Duitsers in het Reichswald

,,Generaal-majoor James  Gavin, commandant van de Amerikaanse 82nd Airborne Divisie, liet de para’s terugtrekken omdat een grote Duitse troepenmacht zou naderen vanaf het Reichswald", zegt Bergström. ,,Maar er is nooit bewijs gevonden dat die enorme troepenmacht daar was.” 

Fiasco

Christer Bergström voor Hartenstein.
Volledig scherm
Christer Bergström voor Hartenstein. © Rolf Hensel

Gavin was er ook niet echt open over, draaide er wat omheen, zo oppert de Zweed in zijn boek. Daarmee zou de terugtrekking deel uit maken van een kettingreactie aan blunders die ertoe hebben geleid dat Operatie Market Garden op een fiasco uitliep. 

Pas op 20 september 1944, toen de Duitsers taaie tegenstand boden, volgde de befaamde oversteek over de Waal van de Amerikanen, die tot ‘herovering’ van de Waalbrug leidde.

James M. Gavin Market Garden Airborne AA USA (originele foto, ingekleurd door Joni van Essen).
Volledig scherm
James M. Gavin Market Garden Airborne AA USA (originele foto, ingekleurd door Joni van Essen). © RV

Bergström licht zijn boeken vandaag, dinsdag 17 september, 75 jaar na de luchtlandingen, toe in een speciale lezing in ‘Airborne Museum Hartenstein’ in Oosterbeek. 

Het boek ‘Arnhem 1944 - An Epic Battle Revisited’ in twee delen is in het Airborne Museum verkrijgbaar en binnenkort ook elders. De boeken staan vol met QR-codes waarmee extra informatie is te bekijken en luisteren.

De lezing start om 15.30 uur. Aansluitend is er gelegenheid om het boek te kopen en te laten signeren. Kosten voor de lezing en entree museum: 12 euro.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.