Zweefvliegtuig ‘Horsa’ arriveert in Oosterbeek met forse vertraging in nachtelijk transport

VideoOOSTERBEEK - De replica van het befaamde Britse zweefvliegtuig 'Horsa’ van de Slag om Arnhem staat in een tent tegenover Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. Het speciale transport vanaf Soesterberg liep vannacht ernstige vertraging op. Eerst als gevolg van een lekke band, later brak een as. 

Een groep van zo'n honderd mensen wachtte donderdagavond om half negen tevergeefs op de komst van het vliegtuig op het veld tegenover het museum. Het leek er allemaal veelbelovend uit te zien toen een uurtje later de oplegger met de vleugels onder begeleiding van motoragenten arriveerde. Daarna werd het stil en ging iedereen geleidelijk huiswaarts.

Om half drie arriveerde de rest van de 'gilder'. Chauffeurs, begeleiders en militairen zijn vol lof over de ontvangt door burgemeester Agnes Schaap van Renkum met koffie en versnaperingen.  

Onthulling

Vrijwilligers zetten het zweefvliegtuig de komende week in elkaar. Op vrijdag 6 september volgt de feestelijke onthulling. Daags daarna kunnen tienduizenden deelnemers aan de Airborne Wandeltocht de bijzondere replica bewonderen.

De replica van de Britse 'Horsa'uit de Tweede Wereldoorrlog in de hangartent in Oosterbeek. De vleugels worden ondersteund door matrassen,
Volledig scherm
De replica van de Britse 'Horsa'uit de Tweede Wereldoorrlog in de hangartent in Oosterbeek. De vleugels worden ondersteund door matrassen, © DG
De replica van de Horsa in de hangar in Oosterbeek, wachtend op verdere assemblage.
Volledig scherm
De replica van de Horsa in de hangar in Oosterbeek, wachtend op verdere assemblage. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.