Volledig scherm

Aantal vaccinaties bij baby's in Renswoude fors gedaald

RENSWOUDE - Het aantal baby's dat in Nederland wordt ingeënt is in de afgelopen tien jaar het sterkst gedaald in de Utrechtse gemeente Renswoude. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Het aantal vaccinaties tegen ziektes als meningokokken c, bof, mazelen of polio is daar tussen de 13,5 en 12,2 procentpunt omlaag gegaan.

In het merendeel van de gemeenten in Nederland is de afgelopen tien jaar een daling te zien. Vooral mensen buiten de Randstad komen minder vaak opdagen bij de inentingen Men C, BMR, HiB en DKTP. Het cijfer in Renswoude ligt echter beduidend hoger dan de daling in andere gemeenten. Vooral de daling tussen 2010 en 2013 is fors, blijkt uit de cijfers.

Landelijk
Landelijk gezien komt Renswoude in de top 10 binnen van gemeenten met de laagste vaccinatiegraad. Dat lijstje wordt aangevoerd door de Gelderse gemeente Neder-Betuwe, waar 55 procent van de baby's is ingeënt. Urk en Barneveld volgen met ongeveer 66 procent. In Renswoude wordt ongeveer 75 procent de baby's ingeënt.

Geen idee
Hoe het komt dat in Renswoude fors minder baby's worden ingeënt kan de RIVM niet zeggen. Zij houden slechts de cijfers bij. GGD regio Utrecht vindt het lastig om de conclusie te delen. Zij zien ook dat bij zuigelingen de vaccinatiegraad is gedaald, maar zien ook een stijging bij schoolkinderen van 10 jaar. „Dan zou je kunnen zeggen dat kinderen op latere leeftijd toch nog worden gevaccineerd”, aldus een woordvoerster. „Maar wij vinden het lastig die conclusie te trekken. Voor Renswoude kunnen wij ook geen specifieke verklaring vinden, behalve dan dat het een gemeente is waar geloofsovertuiging tot een lagere vaccinatiegraad leidt. Soms is verandering in het zorgaanbod, zoals het sluiten van een consultatiebureau, een oorzaak maar dat is hier niet het geval.”

De vaccinatiegraad van kinderen is van oudsher het laagst in de biblebelt. Veel inwoners van dat gebied, een strook die van Zeeland tot Overijssel loopt, laten hun kinderen vanwege religieuze bezwaren niet inenten.

Verschil
In de cijfers is daarnaast te zien dat sommige inentingen harder dalen dan anderen. Zo worden in de Gelderse gemeenten Renswoude, Ede en Neder-Betuwe meer baby's ingeënt tegen Hib-ziekte, difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Hib en DKTP) dan tegen meningokokken c, bof, mazelen en rode hond. Dat Rozendaal en Vlieland hoog scoren bij de daling van inentingen tegen Hib en DKTP heeft waarschijnlijk te maken met het lage aantal inwoners van deze gemeenten. Een kleine verschuiving kan daardoor relatief fors uitpakken waardoor de cijfers wat vertekenen.

In onderstaande kaarten kunt u per gemeente zien welk percentage van de kinderen wordt ingeënt en hoe groot de daling van het aantal vaccinaties in de afgelopen tien jaar was. Ziet u de kaart niet, klik dan hier.

De Vallei