Volledig scherm
© ANP XTRA

Betalen per ingeleverde kliko gaat in Renswoude in 2020 in

RENSWOUDE - Renswoudenaren moeten hun afval beter gaan scheiden. Het blijft achter bij de planning van de gemeente en ook ten opzichte van buurgemeenten. 

Renswoudenaren krijgen daarom meer kliko's in de tuin en gaan per 2020 betalen voor elke keer dat ze hun kliko met restafval aanbieden langs de weg.

Restafval

In Renswoude wordt veel restafval ingezameld, tussen 246 en 255 kilo per inwoner. Het scheidingspercentage ligt nabij de 50 procent, aanmerkelijk lager dan in andere gemeenten. Renswoude wil in 2020 nog slechts 100 kilo restafval per inwoner inzamelen en een scheidingspercentage van 75 procent. Om zo meer grondstoffen terug te winnen en bij te dragen aan een circulaire economie. 

Plannen voor het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers zijn door de nieuwe coalitie ingetrokken. Bewoners hebben afvalinzamelaar ACV laten weten liever meer kliko's in hun tuin (voor restafval, groente/fruit/tuinafval, papier en plastic/metaal/drinkpakken) te hebben dan het afval weg te moeten brengen naar centraal geplaatste ondergrondse afvalcontainers. 

De vorige coalitie had de hoop dat inwoners minder restafval zouden aanbieden als ze dat weg zouden moeten brengen, de nieuwe coalitie zoekt naar andere methodes om de Renswoudenaren te motiveren om hun afval beter te scheiden en zo minder restafval aan te bieden.

Draagvlak

Om de burgers beter te informeren en zo het draagvlak onder de ruim 5.000 Renswoudenaren te vergroten wordt de betaling per kliko restafval pas ingevoerd per 1 januari 2020 en niet een jaar eerder zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Renswoudenaren mogen vanaf 2020 ook gebruik maken van het ACV-afvalbrengstation in Veenendaal.

De gemeenteraad moet disndagavond nog wel instemmen met de plannen van het nieuwe college.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei