Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Dirk Jan Gjeltema

In Renswoude heeft bijna iedereen een rijbewijs, en in jouw woonplaats?

Begin 2019 bezaten bijna 11,2 miljoen Nederlanders een rijbewijs; één procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Renswoude spant nationaal de kroon, daar heeft praktisch iedere volwassene het roze pasje.  

Waar op het platteland bijna iedereen een rijbewijs lijkt te bezitten, zijn die cijfers in stedelijke gebieden stukken lager. In Amsterdam en Maastricht beschikken 63 op iedere 100 volwassenen over de rijbevoegdheid. Ook in Gelderse steden mogen relatief minder mensen achter het stuur kruipen dan in de dorpen. In Wageningen (69,9) hebben nog geen 7 op 10 volwassenen een rijbewijs. In Arnhem (72,7) en Nijmegen (75,1) ligt dat aantal iets hoger, in andere steden bezit zo'n 80 procent van alle volwassenen het roze pasje: Tiel (79,7), Culemborg (80,4), Ede en Doetinchem (beide 81,9).

Opvallend zijn de cijfers in Rozendaal en Renswoude. In het Rozendaal heeft 90,3 procent van alle 17-plussers een rijbewijs, in Renswoude is dat zelfs 90,9 procent. Het dorpje dat grenst aan Veenendaal is daarmee landelijk koploper.

Wachttijden

Mensen die dit roze pasje nog niet hebben, moesten in de afgelopen twee jaar vaak lang wachten totdat ze af mochten rijden. De wachttijden bij het CBR lijken voorlopig de kop ingedrukt, blijkt uit cijfers die LocalFocus op een rijtje heeft gezet. Mensen die zich vorige week meldden om voor de eerste keer af te rijden voor hun rijbewijs B, moeten gemiddeld 3,6 weken wachten tot ze hun praktijkexamen ook daadwerkelijk af kunnen leggen. Bekijk hieronder hoe dat zit bij de examenlocatie in jouw regio: 

Jongen kiezen VW

Zo’n 57 procent van de jongeren (tot 25 jaar) met een rijbewijs heeft ook daadwerkelijk een (eigen) personenauto. Dat zijn vooral Volkswagens, gevolgd door Peugeots en Opels. Uit vorig jaar gepubliceerd onderzoek van het CBS bleek dat jongeren die op het platteland wonen, veel vaker een auto hebben dan stadsjongeren. Op iedere vijf mensen tussen de achttien en dertig jaar hebben er in niet-stedelijke gebieden twee een auto, tegenover één in de zeer stedelijke gebieden.

Begin 2019 bezat 67 procent van de zeventigplussers (1,5 miljoen mensen) een autorijbewijs, een stuk meer dan vijf jaar eerder (56 procent). Zij hebben samen bijna 1,2 miljoen personenauto’s op hun naam staan, vooral Opels, Toyota’s en Renaults. In alle leeftijdsgroepen is het autorijbewijsbezit hoger bij mannen dan bij vrouwen, maar bij zeventigplussers is dat verschil het grootst. Van de mannen van zeventig jaar of ouder heeft 85 procent een autorijbewijs, tegen 53 procent van de vrouwen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei