Volledig scherm
Kasteel Renswoude © Herman Stöver

Kasteel Renswoude bezorgd om rondweg en bouwlocaties

RENSWOUDE - Een eventuele rondweg om Renswoude bedreigt het landschappelijk schoon van Renswoude en het monumentale Grand Canal. En een nieuwbouwlocatie in de nabijheid van het kasteel doet afbreuk aan het kasteelpark.

Quote

Ontoelaat­baar geweld aan beleving kasteel

Stichting Beheer Kasteel Renswoude

De Stichting Beheer Kasteel Renswoude heeft behoorlijk wat op- en aanmerkingen op de nieuwe Omgevingsvisie waar de gemeentelijke politiek donderdagavond over praat. Zo wordt in die visie de mogelijkheid opengehouden dat er bij de Munnikenbeek, die grenst aan het kasteelpark, een woonwijk met 40 woningen zou kunnen verrijzen. De bouwmogelijkheden doen, zo stelt de stichting in een schriftelijke reactie, ''ontoelaatbaar geweld aan aan de cultuurhistorische betekenis en beleving van het kasteelpark en kasteel''.  Het vrije zicht op het kasteel kan er door beperkt worden en ook tast het de natuurwaarden aan van het landschap rond de Munnikenbeek.

Rondweg

Tweede forse punt van kritiek is de wens van verschillende Renswoudse partijen om de drukte in het dorpscentrum te lijf te gaan door te onderzoeken of er ergens een rondweg om het dorp kan komen. De kasteelbeheerders zien dat niet zitten. Zeker niet een noordelijke rondweg, omdat die dan onherroepelijk door het fameuze Grand Canal, daterend uit 1700, bij het kasteel zou komen te liggen. Terwijl het met bomen omzoomde kanaal, dat vergeleken wordt met het Grand Canal in Versailles, vrij algemeen gezien wordt als het mooiste Grand Canal dat Nederland nog rijk is.

Maar een zuidelijke rondweg achten de kasteelbeheerders evenmin gewenst. Het doorkruist het landschap bij het kasteelpark en de Emminkhuizerberg en omgeving. De kasteelbeheerders denken dat de huidige doorgaande weg door het dorp, met wat aanpassingen, het verkeer wel goed aan kan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei