Een IVN rondleiding door het kasteelpark in Renswoude
Volledig scherm
Een IVN rondleiding door het kasteelpark in Renswoude © Tamara Reijers

Kasteel Renswoude opent één dag per maand haar poorten

RENSWOUDE - Kasteel Renswoude opent één dag per maand haar poorten voor bezoekers. En dat blijft zo, ondanks de hoop bij sommige Renswoudenaren  dat het kasteel vaker open zou gaan en zo een toeristische trekpleister zou kunnen worden.

,,Hoe zou u het vinden als er vaak mensen door uw woning zouden wandelen'', vraagt kasteelbeheerder Arthur Met. ,,Zo moet u het zien, het kasteel wordt particulier bewoond. Er zijn acht appartementen en de bewoners hebben er mee ingestemd dat iedere eerste dinsdag van de maand er bezoek, van maximaal vijftien mensen, mogelijk is. Vooraf aanmelden via onze website is vereist. De belangstelling, vanuit de wijde omgeving, neemt toe.'' Ook bij speciale gelegenheden is het kasteel een enkele keer openbaar toegankelijk.

Kasteelbewoners

Quote

Het is een kasteel waar mensen wonen en dat staat voorop

Arthur Met, Beheerder kasteel Renswoude

Renswoude heeft een nieuwe omgevingsvisie gemaakt en daarin is de hoop beschreven dat het toeristisch palet van Renswoude naast alle forten uit de Grebbelinie uitgebreid zou kunnen worden met frequentere openstelling van het in 1654 verrezen kasteel. Maar dat is niet de bedoeling, zegt Met. Hij is naast beheerder van het kasteel ook bestuurslid van de Stichting Beheer Kasteel Renswoude. ,,Het is een kasteel waar mensen wonen en dat staat voorop. De bezoekers zijn overigens enthousiast. Het hangt van de groep af waar men het meest over wil weten. Grote trekpleisters zijn vooral het fraaie zicht vanaf het bordes over het voorplein en het voor Nederland unieke Grand Canal. Of het zicht vanuit de keuken over de kasteelgracht, kasteelpark en duiventoren. Anderen zijn weer meer geïnteresseerd in de schilderijen die aan de muren hangen.'' 

Grand Canal

 Het bezoek aan het kasteel duurt in principe een uur: ,,Maar het loopt vaak uit, er valt veel te zien en te vertellen. We lopen rond met een groep van maximaal 15 personen, per groep rekenen we een entreeprijs van 90 euro''. Veel bezoekers gaan na een bezoek aan het kasteel ook wandelen in het kasteelpark en langs het Grand Canal, geïnspireerd door Versailles, uit 1700. ,,Maar ook de Koepelkerk naast ons kasteel is een bezoek meer dan waard.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei