Volledig scherm
© William Harthoorn

Krijgt familie van bij ongeluk omgekomen Joey na 5 jaar dan toch antwoord?

EDE/ RENSWOUDE  – Wie zat er achter het autostuur bij het dodelijk ongeval dat de 24-jarige Edenaar Joey Stap het leven kostte? Volgens het openbaar ministerie was dat een 37-jarige Woudenberger. Er ligt een eis van 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke rijontzegging.

Bijna vijf jaar na het fatale ongeval dat de 24-jarige Edenaar Joey Stap het leven kostte, wacht zijn familie nog steeds met veel smart op antwoorden.

 ,,Het gaat ons niet om straf. Het gaat ons om eerlijkheid en duidelijkheid”, benadrukte de vader van de overleden Edenaar donderdag in de Utrechtse rechtszaal. De familie wil vooral weten wat er die nacht is gebeurd.

Renswoude

Joey Stap kwam op 14 september 2013 om het leven toen de auto, waarin hij samen met twee mannen zat, ’s nachts op de Arnhemseweg in Renswoude tegen een boom reed. Stap zat op de achterbank, maar onduidelijk was wie van de twee andere inzittenden (uit Leusden en Woudenberg) de wagen bestuurde.

Volgens de Leusdenaar, de eigenaar van de auto, reed de Woudenberger en verloor hij bij een wegversmalling de controle over het stuur. Maar die kan zich niets van het ongeval herinneren. Beide mannen hadden te veel gedronken om nog te mogen rijden.

Voor het openbaar ministerie staat inmiddels vast dat de Woudenberger (37) achter het stuur moet hebben gezeten. Eerder was de Leusdenaar nog in beeld. Uit camerabeelden van een tankstation, luttele minuten voor het ongeval gefilmd, bleek al dat de Woudenberger bij het wegrijden achter het stuur moet hebben gezeten. Extra forensisch onderzoek in Groot-Brittannië heeft volgens de officier van justitie nog meer bewijs opgeleverd. 

Eis

De officier eiste 240 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijke rijontzegging tegen de Woudenberger. Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak omdat nog steeds niet zeker is wie reed. Volgens de advocaat is het niet alleen voor de nabestaanden, maar ook voor de verdachte 'wrang' dat de toedracht van het ongeval vermoedelijk altijd onbekend zal blijven. ,,Vrijspraak is voor hem niets meer dan een bevestiging dat nooit duidelijk zal worden wat er die nacht is gebeurd’’,  aldus de raadsman. ,,Het ongeval houdt hem elke dag bezig. Hij blijft malen wat er die nacht is gebeurd.’’

De rechtbank doet donderdag 20 september uitspraak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei