Volledig scherm
Hulpdiensten rukten massaal uit na de aanrijding in Renswoude die de 76-jarige Reina het leven zou kosten. © AS Media

Man die Reina (76) doodreed hoort 15 maanden cel eisen: ‘Hij moet weten dat ik hem niet haat’

videoIn haar eigen Renswoude raakte Reina Willigenburg (76) zo ernstig gewond na te zijn geschept door een auto, dat ze kwam te overlijden. Bestuurder Rowin van den B. uit het naburige Scherpenzeel reed met drank op door na de klap. Vandaag stond hij voor de rechter.

De preek in de kerk ging die zondagavond 10 februari over vergeven. Na de dienst wandelde de vitale Reina nietsvermoedend door het donker in de regen naar huis en stak ze over bij het voor haar zo bekende zebrapad op de Dorpsstraat.

Maar daar ging het mis. Onderweg naar huis vanaf een café in Veenendaal schepte Rowin de vrouw. Hij  met twee flink beschonken vrienden in zijn auto haar.

De paraplu vloog door de lucht, haar bril eindigde in zijn auto, de voorruit barstte. Maar Rowin reed door, door zijn zijraam naar buiten kijkend.

Klap

Volledig scherm
De Dorpsstraat in Renswoude, de plek waar de 76-jarige vrouw werd aangereden. © William Harthoorn

,,Ik zag een persoon over het fietspad rollen”, verklaarde een getuige die de klap hoorde en het tafereel gadesloeg. ,,Ik zag haar door de lucht heen vliegen”, zei een andere dorpeling. ,,De veroorzaker van de aanrijding reed hard weg, het was zeer slecht weer.”

Een nichtje van de vrouw sprak Reina direct na het ongeluk moed in en zong zelfs voor haar op straat, totdat hulpverleners kwamen. Ondertussen reed Rowin zijn zwaarbeschadigde auto naar zijn werk, om het voertuig daar te verstoppen.

Hij besloot niet naar huis te gaan, maar in een vrachtwagen te overnachten. Ondertussen zocht hij op internet naar termen als: ‘oud ijzer’, ‘alcohol in bloed’ en ‘camera’s Dorpsstraat’.

,,Ik heb haar echt niet gezien”, was een van de weinige dingen die Rowin vandaag in de rechtbank wilde verklaren. Verder verwees hij aanhoudend naar eerder bij de politie afgelegde verklaringen.

Aan het einde van de zitting bood hij wel zijn ‘oprechte excuses’ aan, na vele vragen van de rechtbank en de officier van justitie te hebben afgewimpeld.

Brief

Op 22 februari stierf Reina aan haar verwondingen, een dag nadat de politie een anonieme brief kreeg over de vermoedelijke daders. Rowin meldde zich uiteindelijk op 28 februari zelf bij de politie, een dag nadat in de media een oproep verscheen om uit te kijken naar zijn auto.

Officier van justitie Gabriëlle Hoppenbrouwers hoorde het gesnik tijdens de zitting en zag eerder al ‘hartverscheurend verdriet’ bij de nabestaanden. ,,Dit is mijn moeder voor het ongeluk en dit erna”, zei een dochter van het slachtoffer, wijzend op twee foto’s. ,,Ik weet niet of je durft te kijken?” 

Rowin vocht tegen zijn tranen en zei alleen: ,,Het is heel verdrietig.” ,,We hebben nooit iets van je gehoord”, zei de vrouw die om de hoek bij hem woont in Scherpenzeel. ,,Waar was jij na het ongeval? Jij had daar moeten staan om te helpen.”

Rowin zei slecht te slapen door de gebeurtenissen en nare dromen te hebben. Maar hij ontkent stellig een alcoholprobleem te hebben, ook al zat hij nog in een proeftijd na betrapt te zijn met drank op in het verkeer.

Strafeis

De echtgenoot die 58 jaar getrouwd was met Reina hoorde alles aan op de publieke tribune vol kinderen en kleinkinderen. Zij hoorden een strafeis van vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk en een ontzegging van de rijbevoegdheid van vier jaar voor vrachtwagenchauffeur Rowin.

Advocaat Maarten Hoevers die aandrong op het zwijgen van zijn cliënt sprak van veel vermoedens, gokken en gissen rond het ongeval. ,,Gelukkig hebben we de feiten: slecht weer, een onveilige verkeerssituatie, geen snelheidsovertreding, vrijwillig melden bij de politie na weken en geen vastgesteld alcoholpercentage.”

‘Niet chique’

,,Cliënt heeft in shock gehandeld. Hij heeft zich niet kenbaar gemaakt, dat is verwijtbaar. Het is niet chique, dat klopt. Maar het gebeurt. Hij heeft haar niet hulpeloos achter gelaten, er waren daar anderen om haar te helpen. Hij is zich zeer bewust van de tragische gevolgen van het ongeval.”

,,Hij moet weten dat ik hem niet haat”, zei de echtgenoot. Uitspraak is op 28 november.

De Vallei