Impressie van het nieuwe gemeentehuis van Renswoude.
Volledig scherm
Impressie van het nieuwe gemeentehuis van Renswoude. © Zecc Architecten

Renswoude heeft keuze voor nieuw gemeentehuis gemaakt

RENSWOUDE - De kwestie loopt al jaren, maar nu komt er schot in de zaak. Renswoude heeft de keuze gemaakt voor een ontwerp voor het nieuwe gemeentehuis. Woensdagavond moet de gemeenteraad voldoende geld beschikbaar stellen.

Zecc Architecten uit Utrecht heeft het winnende ontwerp gemaakt voor de verbouw en nieuwbouw van het gemeentehuis in Renswoude. Een breed samengestelde selectiecommissie had de eerste maanden van het jaar drie ontwerpen beoordeeld. 

Oplossing parkeerprobleem

Daarbij is onder meer gekeken naar de kosten, de eisen van de gemeente Renswoude, een oplossing voor het parkeerprobleem, duurzaamheid en inpassing van en respect voor het monument. Immers, het oudste deel van het gebouw bestaat uit de uit 1651 stammende pastorie (het oudste gebouw van Renswoude).

Na alles tegen elkaar te hebben afgewogen kwam de commissie tot de conclusie dat Zecc Architecten het beste plan had ingediend. De tweede plaats was voor het ontwerp van Atelier Pro Architecten en als derde is Korfker Architecten geëindigd.

Bijna 4 miljoen euro

Woensdagavond moet de gemeenteraad in een speciale vergadering over het nieuwe gemeentehuis 3.890.000 euro beschikbaar stellen voor de komst van het nieuwe gebouw.

Daarnaast vraagt het college van burgemeester en wethouders om nog eens 204.000 euro om het nieuwe gemeentehuis ook nog eens energieneutraal te maken. 

Pastorie blijft staan

Van het huidige gemeentehuis blijft de historische en monumentale voormalige pastorie staan. De slordige bijbouw die er in de loop der jaren aan vast is gebouwd, verdwijnt en maakt plaats voor nieuwbouw.

Tussen de pastorie en de nieuwbouw komt ook een nieuwe entree, die ook dienst zal doen als ontvangstruimte voor het publiek. Ook krijgt het nieuwe gemeentehuis een groenere uitstraling.

De Vallei