Volledig scherm
Gemeentehuis Renswoude © Ronnie Hendriks

Renswoude moet ozb fors verhogen

RENSWOUDE - Het is voor Renswoude ongekend, maar de onroerendzaakbelasting (ozb) wordt in 2020 met 11,5 procent verhoogd. Vorig jaar kon Renswoude nog volstaan met de inflatiecorrectie van 1,5 procent verhoging, maar dat zou nu niet meer verantwoord zijn stelt het college.

,,Het zijn geen gemakkelijke tijden, de financiële positie van de gemeente staat onder druk. Het financieel perspectief is verslechterd", stelt het college in de meerjarenbegroting, Maar toch is er door de forse verhoging van de ozb sprake van een sluitende meerjarenbegroting.

Zo’n ozb-verhoging betekent waarschijnlijk een bedrag van zo’n 3 euro per maand meer aan belasting.

Fors hogere lasten

Ook Renswoude wordt geconfronteerd met fors hogere lasten voor Wmo, jeugdzorg en andere zaken op het gebied van het sociaal domein. Verder staat de kleinste zelfstandige gemeente van de provincie Utrecht (ruim 5.000 inwoners) aan de vooravond van een aantal grote projecten zoals de verbouwing en uitbreiding van het gemeentehuis en nieuwbouw van de brandweerkazerne.

Renswoude moet veel geld steken in het onderhoud van de begraafplaats en wegen als de Biesbosserweg, Oude Holleweg, de brug bij de Oude Holleweg en Kooiweg. Verder moet er nieuwbouw voor de gemeentewerf komen.

Rioolrecht blijft gelijk 

 Het rioolrecht kan in Renswoude gelijk blijven. Bij de afvalstoffenheffing is  wel een stijging van de tarieven noodzakelijk. Dat is het gevolg van hogere kosten op landelijk niveau (afvalstoffenbelasting, stijging verwerkingskosten plastic, blik en drankkartonnen en lagere vergoedingen voor ingezameld papier). Hoe hoog die stijging wordt is pas in december bekend.

Volgende week dinsdag vergadert de gemeenteraad over de begroting.

Wageningen verhoogt ozb ook flink

Ook de gemeente Wageningen is van plan om de ozb flink te verhogen. Naast de al geplande verhoging van 2,25 procent wil het stadsbestuur van Wageningen er nog eens 10 procent bij opdoen. Een verhoging dus van 12,25 procent.

In Ede gaat de ozb slechts een beetje omhoog. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om alle gemeentelijke belastingen met 1,5 procent te verhogen. Ook in Veenendaal wordt de ozb met 1,5 procent verhoogd.

De Vallei