Ria (66) uit Renswoude spaart bedankkaartjes van Oranje: 'Pieter van Vollenhoven stuurt altijd een persoonlijk bericht terug’

VideoRENSWOUDE - Ria Kooy (66) uit Renswoude is gek op het koningshuis. Ze stuurt regelmatig een kaartje naar koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Alle koninklijke bedankkaartjes die ze terugkrijgt, stelt ze nu tentoon in de bibliotheek van Scherpenzeel.

Volledig scherm
Ria Kooy exposeert haar bedankkaarten al voor de vijfde keer in de bibliotheek. © Cees Wouda

Vitrines staan er vol mee: kaartjes van prins Maurits, prinses Mabel en Pieter van Vollenhoven. Getypt of handgeschreven, voorzien van handtekening of foto. Ria heeft door de jaren heen zo’n vijftig bedankkaartjes weten te bemachtigen.

Als liefhebber van het Koninklijk Huis verzamelt Ria alles wat met de Oranjes te maken heeft. ,,Foto’s, boeken, glazen, koekblikken en nog veel meer prullaria”, lacht ze. De bedankkaartjes zijn het pronkstuk van haar hele verzameling. Ria weet nog goed hoe het begon. ,,Ik was twaalf toen ik van kennissen van mijn moeder een handgeschreven kaart kreeg van prinses Wilhelmina. Hier.”

Voorzichtig pakt ze de kaart uit de vitrine. Kerstmis 1955, staat er op de voorkant. ,,Veel zegen op dit kerstfeest wordt u gewenst, door prinses Wilhelmina”, is in sierlijke letters geschreven. ,,Dat vind ik toch enorm bijzonder!” glundert Ria.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei