Bij een vergadering over een fusie met Barneveld zat de zaal afgeladen vol
Volledig scherm
Bij een vergadering over een fusie met Barneveld zat de zaal afgeladen vol © Niek Stam

Scherpenzeel krijgt laatste kans om zelfstandig te blijven

Gedeputeerde Staten van Gelderland geven Scherpenzeel een laatste mogelijkheid om een zelfstandige gemeente te blijven. De gemeente moet daarvoor in haar kadernota in juni maatregelen opnemen voor een duurzame en krachtige toekomst als zelfstandige gemeente. 

Als deze maatregelen niet overtuigen, begint het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland alsnog een gedwongen herindelingsprocedure. De voorbereidingen daartoe worden door de provincie al genomen.

De procedure omvat onder meer een overleg in het gebied rondom Scherpenzeel over mogelijke fusiekandidaten. In december stemde een raadsmeerderheid in Scherpenzeel nog tegen een bestuurlijke herindeling met Barneveld.

Scherpenzeel krijgt met het besluit van de Gedeputeerde Staten, dat donderdagavond werd medegedeeld aan de burgemeester en wethouders, vier maanden uitstel om haar zaakjes op orde te krijgen. Dat is precies waar zij onlangs in een brief aan de provincie op aandrongen.

Scherpenzeel schiet tekort

De provincie dringt al langere tijd aan op een fusie omdat Scherpenzeel tekortschiet op een aantal belangrijke terreinen. Zo moet er structureel 1,2 miljoen euro worden geïnvesteerd om het ambtenarenapparaat op het gewenste niveau te krijgen. Ook moet de gemeente beter gaan samenwerken met regionale partners en het politiek-bestuurlijk samenspel verbeteren.

De Vallei