Volledig scherm
Alex Wiegmink. © DG

14 en 16 jaar cel voor daders Posbankmoord

ARNHEM - De twee daders van de Posbankmoord op Alex Wiegmink in 2003, hebben 14 en 16 jaar cel gekregen. Die straf heeft de rechtbank in Arnhem woensdag uitgesproken.

De familie van Alex Wiegmink is verguld met de uitspraak van de rechter. Dat laat broer Peter Wiegmink weten aan de media.

De straffen zijn in beide gevallen hoger dan geëist: het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 13 jaar cel tegen zowel Souris R. (44) uit Veghel als Frank S. (56) uit Boekel.

R. kreeg vandaag 16 jaar cel, S. moet 14 jaar de gevangenis in. De straf voor S. valt lager uit, omdat hij heeft meegewerkt aan het onderzoek. '
Juist in deze zaak wordt duidelijk hoe belangrijk het kan zijn dat een verdachte verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden', schrijft de rechtbank. R. ontkende juist alles vanaf zijn arrestatie, begin november vorig jaar. Ook is voor hem de straf hoger, omdat hij de wapens voor het doodschieten van Wiegmink heeft geregeld.

De daders moeten ook een schadevergoeding betalen aan vier nabestaanden van Alex Wiegmink. Deze schadevergoeding heeft een hoogte van in totaal bijna 180.000 euro.

Doodgeschoten

Volledig scherm
Peter Wiegmink wordt geïnterviewd na de uitspraak in Arnhem. © DG

Voor de rechtbank staat vast dat de twee op 20 januari 2003 Wiegmink hebben doodgeschoten. De dode Achterhoeker werd vervolgens in zijn eigen auto vervoerd naar een bos in het Brabantse Erp en in brand gestoken. Waarom S. en R. precies op de Posbank waren, heeft de rechtbank niet kunnen vaststellen.

Wel duidelijk is dat de Brabanders de auto van Wiegmink wilden stelen. Zijn Opel Omega zou gebruikt worden voor een overval op transportwagen van een meubelgigant. De chauffeurs zouden over veel contant geld beschikken, zo meende het Brabantse duo.

LEES ALLES over de Posbankmoord in ons dossier.

De rechtbank noemt de dood van Wiegmink '
een niet te beschrijven verlies voor zijn vrouw, kinderen, familie en vrienden'. Dat wordt onder meer geconcludeerd uit de slachtofferverklaringen. Daaruit wordt onder meer duidelijk dat de jongste zoon van Wiegmink zijn vader slechts kent uit verhalen van anderen. 

Hardlopen

De 44-jarige Wiegmink, huisschilder van beroep, was in 2003 aan het hardlopen op de Posbank. Na zijn trainingsronde werd hij op parkeerplaats Bloemers door twee mannen opgewacht. Met getrokken pistolen eisten de daders zijn auto op. Wiegmink weigerde zijn voertuig af te staan.

Hij liet een vrouw en drie zoons achter. Zijn broer Peter bleef al die jaren ervoor strijden dat de daders gepakt zouden worden en kreeg daarin steun van onder andere Peter R. de Vries. Mede dankzij die volhardendheid, werden 13 jaar na de schokkende dood van Wiegmink de nu veroordeelde mannen gearresteerd door het cold case team dat een doorbraak forceerde in het vastgelopen moordonderzoek.

Lees het live-verslag van de uitspraak terug via de tweets van onze verslaggever Henk van Gelder.

Volledig scherm
Verdachte Frank S. © ANP
Volledig scherm
Verdachte Souris R. © ANP
Volledig scherm
Een gedenkteken in natuurgebied de Posbank waar in 2003 de 44-jarige Alex Wiegmink verdween tijdens een rondje hardlopen. © anp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.