Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Ambtenaren willen ‘Klikapp’ gebruiken om misdaadvermoedens over Rhedenaren te melden

DE STEEG - Alle medewerkers van de gemeente Rheden moeten nu toch de app Meld een Vermoeden krijgen. Dat stelt het Rhedense college voor aan de gemeenteraad. Met de deze app voor de mobiele telefoon kunnen de ambtenaren een melding doen, als zij bij hun werk een vermoeden krijgen van criminele activiteiten in de gemeente.

Op 31 oktober besloot de Rhedense gemeenteraad juist het gebruik van deze zogenoemde 'klikapp’ in eerste instantie te beperken tot een vijftiental medewerkers met een opsporingsbevoegdheid.

In navolging van D66 redeneerden ook CDA, PvdA, SP en GPRB dat de invoering van de app het vertrouwen van inwoners in ambtenaren zou kunnen ondermijnen; zij zouden voortaan als toezichthouder in plaats van als dienstverlener en vertrouwenspersoon kunnen worden gezien. 

Ervaring

Inmiddels bestaat meer dan een jaar ervaring met de klikapp en wil het college toch alle medewerkers er een beschikbaar stellen. Een evaluatie heeft namelijk duidelijk gemaakt dat de medewerkers behoefte hebben aan een veilig meldpunt, waar zij desnoods anoniem terecht kunnen.

Zelf hebben de ambtenaren ook voorkeur voor de app Meld een Vermoeden. Het aan de app gekoppelde verwerkingsproces van de meldingen past binnen de wet en voldoet aan de AVG (de privacyverordening). Het gebruik van de app is niet verplicht; ambtenaren kunnen ook  per e-mail een (niet anonieme) melding doen. 

Het college wil vier medewerkers aanstellen die verantwoordelijk zijn voor het verwerkingsproces van de signalen het het oppakken van de ondermijningsdossiers. De politie maakt geen gebruik van de app, maar het is wel de bedoeling dat de gegevens van de gemeente die van de politie aanvullen. In de gezagsdriehoek (burgemeester, officier van justitie, teamchef politie) óf via het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum vindt een gezamenlijke beoordeling van de meldingen plaats en kan actie worden ondernomen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.